Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Школата по математика в Кърджали с нов успех

 19 Януари 2010

Три университета искат Мария Петкова от СОУ „Петко Рачов Славейков” да се запише за студентка при тях. Това е резултат от отличното представяне на дванадесетокласничката на юбилейната Десета Национална конференция по математика и информатика, която се състоя от 15 до 17 януари в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Абитуриентката Мария получи една от първите награди, а с това и максимален бал в тези три университета. Тя може да избира специалност, в която се влиза с изпит по математика. Изключителната ученичка получи и учителска грамота – в качеството си на научен консултант на деветокласничката Джансуа Али.
Мария за пета поредна година е с върхово постижение. Части от нейни доклади вече са публикувани в списания.
Общо 113 ученика от 19 града на България участваха със 75 проекта в Десетата национална ученическа конференция, която се организира от Учиническия институт по математика и информатика. В сесията по математика се конкурираха 35 ученически проекта от 14 училища.
Кърджали бе представен от школата по математика при „П.Р.Славейков” с ръководител Вълчо Милчев. Дванадесетокласничката Мария Петкова се представи с доклад на тема „Херонови триъгълници”, а деветокласниците Гюлбеяз Ахмед със „Задачи за квадрат”, Джансуа Али с „Претеляне на монети”, Маринела Петкова проекта „Отношения в триъгълник” и екипът на Даниел Иванов и Александър Шопов с темата „Фигурни числа и сумиране”. Всички деветокласници се завърнаха с грамоти за много добро представяне. Славейковци защитиха реномето на своето училище, като силно представящо се в националните математически конференции през последните пет години.
Специално за конференцията в Пловдив в помощ на своето училище СОУ „Петко Рачов Славейков” пристигна екскапитанът на отбора Живко Георгиев, абитуриент номер едно на Кърджали за 2008 година. Живко е второкурсник във Варненския технически университет.
Тазгодишната Национална конференция бе десета юбилейна за УчИМИ. При тържественото закриване бе съобщено, че предстои честване на десетгодишнината от изграждането на УчИМИ. Тази уникална образователна структура в България бе създадена през 2000 година по инициатива на Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика към БАН с цел да се предостави още една възможност за откриване, развитие и изява на заложбите на учениците, които имат склонност към по-задълбочено изучаване на математиката и информатиката.


Още снимки
 Прочитания: 2457 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign