Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Момиченце проплака на Бабин ден в Кърджали

 21 Януари 2010

Със 76 бебета, родени от началото на тази година, сред тях и една двойка близнаци, посрещна Бабинден екипът на АГО в МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” –Кърджали. Те са с 11 повече за същия период на миналата година. Прави впечатление, че момичетата са повече, но според народните вярвания, това е за добро, носи плодородие и берекет, споделят акушер-гинеколозите. Момиченце с тегло 3,700 кг. и дължина 51 см. проплака и днес на 21 януари –Деня на родилната помощ. То се роди малко след като приключи тържеството По този повод в обновеното родилно отделение бяха дошли много гости с добри думи и подаръци.
Нека както лесно пада сапунът от ръцете, така лесно да се раждат и децата, с това пожелание бе придружен ритуала, извършен в родилно отделение днес. И тази година в него се включи началникът на АГО д-р Марин Попмаринов, а менчето с вода му поднесе 28 –годишната Сабахат Расим от Джебел, родила своята втора рожба само преди три дни на 18 януари. Изпълнителният директор на болницата д-р Тодор Черкезов поздрави всички лекари- специалисти, акушерки, сестри и санитари за високия професионализъм и всеотдайност и им пожела здраве и успех в отговорната работа. Гостите на тържеството имаха възможност да разгледат обновеното отделение и дори да научат подробности за работата в неонатологично отделение. В момента в отделението има 21 деца, сред тях са и новородените преди 2 дена близнаци, които вече са в задоволително състояние.. В неонатологично отделение имат добри условия и успехи в отглеждането на недоносени деца. Разполагат с достатъчно количество кувьози, но винаги може да се иска повече, споделя д-р Жечка Велева, под чието ръководство е отделението.
АГО Кърджали може да се похвали не само с изцяло обновения си вид, но и с нова апаратура. От няколко месеца тук работи четириизмерен ехограф, снабден с цветен апарат. Той позволява т.нар. фетална морфология в средата на бременността, при която се откриват съществуващи аномалии на плода.

Още снимки
 Прочитания: 2721 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign