Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Признателност за героите

 22 Януари 2010

С марш на Ученическиs гвардейски отряд и рецитал на любими за поколения българи стихове за Русия започна днес тържеството в Кърджали по повод 132 години от влизането в града на руския военен отряд, командван от ген.Фьодор Чернозубов, по време на Руско - турската освободителна война 1877-1878 г. Край Паметника на руския воин в градинката пред храм “Св. Георги” се събраха много граждани, представители на различни институции и патриотични организации. Организатор на общоградското честване на паметната дата 22 януари бе Клуб “Приятели на Русия” в Кърджали с председател Иван Колев.
Благодарствен молебен за загиналите руски войници и български опълченци отслужи отец Боян Саръев. Специален гост на тържеството бе Владимир Казанчев, старши съветник в посолството на Руската федерация у нас.
Събитията, станали през януари преди повече 130 години припомни Иван Колев - председател на Клуб “Приятели на Русия” в Кърджали.
Радвам се, че този ден се отбелязва подобаващо от жителите на Кърджали. Уверявам ви, че ние като дипломати, които работим тук, сме много благодарни на България , за да има стратегическо партньорство между нашите две страни, каза в приветствието с представителят на Руското посолство Владимир Казанчев. Той предаде и специалните поздрави на първия руски дипломат у нас Юрий Исаков.
В знак на признателност пред героизма и саможертвата на руските воини бяха поднесени много венци и цветя от Клуб “Приятели на Русия”, руската общност в Кърджали и Посолството на Русия в България, от Община Кърджали, от учебни заведения, културни институции, Тракийско дружество “Д. Маджаров”, отделни граждани.

Още снимки
 Прочитания: 2739 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign