Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Побратимяване с община Текирдаа

 10 Януари 2004


· Бяха обсъдени приоритети на сътрудничествотоВчера на официално посещение в Кърджали беше делегация от турската община Текирдаа. На 26 декември 2003 г. двете общини подписаха протокол за сътрудничество. В делегацията начело с кмета на Текирдаа Кадир Чеби бяха двама от заместниците му – Мелих Белгин и Реджаи Гюлгезен, и трима общински съветници.
Турската делегация разгледа Историческия музей в Кърджали. Бяха впечатлени и веднага предложиха сътрудничество с музея в Текирдаа. След това се срещнаха с ръководствата на Драматично-кукления и Музикално-драматичния театри. Разговорите и тук бяха в посока на сътрудничество. Беше предложена идея за съвместни постановки между театрите в двете побратимени общини. Ще обменят също фолклорни състави и програми за участие във фестивала и честванията.
В Текирдаа от 40 г. се провежда Фестивал на черешата, който вече е международен и много известен, съобщи Хасан Азис.
Гостите се срещнаха и разговаряха с членовете на Търговско-промишлената палата. Беше подчертано, че има възможности за съвместна работа в областта на текстила, машиностроенето, хранителната промишленост.
В община Текирдаа се произвежда една шеста от брашното, потребно на Турция. Регионът е известен с добре развито земеделие. Типични култури са захарно цвекло, лозя, череши. Там се прави известната “Йени ракъ”.
Жителите почти изцяло са преселници от съседни страни. 25 % са от България, 40 % от държавните служители са наши изселници след 1989 г. Това съобщи кметът Кадир Чеби.
Вчера турската делегация се срещна с областния управител Калин Примов и председателя на Общинския съвет Сейфи Неджиб.
Гостите разгледаха града и се разходиха до яз. “Кърджали”.


 Прочитания: 2454 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign