Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис разговаря с министър-председателя за Перперикон

 09 Март 2010

Кметът на общината инж.Хасан Азис се срещна вчера с министър-председателя Бойко Борисов.Една от темите на разговор в Министерския съвет беше бъдещето изпълнение на проекта за туристически център „Перперикон”. Проектът, който стартира през 2009 г. включва строителни работи по укрепване и защита на скалите и скалните повърхности, укрепване, консервация и реставрация на археологическия обект, както и изграждане на туристически комплекс с посетителски център.На срещата присъстваха министъра на културата Вежди Рашидов, археолога проф.Николай Овчаров, проектанта на туристическия център архитект Минчо Ненчев.Инж.Азис настоя за това туристически комплекс Перперикон да е сред приоритетите на правителството и реализацията на спрения проект по ФАР да продължи с финансиране от Републиканския бюджет. Кърджалийският кмет каза, че общината е изпълнила ангажимента си по отчуждаването на земите, необходими за изграждане на посетителския център. МРРБ трябва да задвижи процедурите по реализацията на проекта.До 10 дни Министерство на културата и МРРБ ще са готови с плана за работа по проекта стана ясно при последвалите разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и министъра на културата Вежди Рашидов.На отделна среща с министър Плевнелиев кметът на Кърджали отново настоя за продължаване на проекта за Перперикон и стартиране на проектирането на околовръстния път. На среща с министър Рашидов бяха обсъдени въпроси, свързани с изискванията на Министерство на културата по отношение на изкопните работи и опазване на археологическите разкопки.
Вторият въпрос, който инж.Азис постави пред министър-председателя е за околовръстния път на Кърджали. Той подчерта необходимостта от спешно задействане на проектирането, тъй като след отварянето на прохода Маказа потокът от автомобили за и от Гърция ще преминава през Кърджали.
Третият въпрос, поставен от кмета пред премиера е за взаимодействето между местна и държавна власт. Инж.Азис изрази загриженост от липсата на всякакъв диалог между местната власт и областна администрация, което е в ущърб на хората от Кърджали.


 Прочитания: 2015 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign