Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали в общ проект с Минервино и Вела Лука

 30 Март 2010

Група от 40 души от Кърджали се завърна от посещение в град Минервино, Италия. Заедно с представители на Вела лука, Хърватска те участваха в общ проект по програма „Европа за гражданите”. Трите града подписа споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма, както и декларация за побратимяване.
По време на 10-дневния престой са проведени различни срещи и дискусии. Гостите от България и Хърватска присъстваха и на традиционния фестивал, посветен на Св. Йосиф.
През следващата година предстои разработване на общи проекти „Мрежа на побратимените градове” и „Младежи в действие”, съобщи зам.- кметът по хуманитарните дейности на община Кърджали Елисавета Кехайова. В състава на групата от Кърджали бяха включени общински служители, членове на местния парламент, селски кметове и читалищни секретари. Италианците и хърватите са особено впечатлени от представените традиционни носии и от презентацията на природните и исторически забележителности на Източните Родопи.
Град Минервино се намира в провинция Лече, югоизточната част на Италия, а хората се занимават предимно със земеделие и туризъм. В общината живеят 3800 жители. 4600 пък били в хърватската Вела Лука. Основното препитание там също идвало от туризъм, фермерство и риболов. На следващ етап от проекта, съответно общините Кърджали и Вела Лука ще бъдат домакини на срещите за културен обмен между трите държави, съобщи Первин Риза, член на екипа, работещ по проекта. Проектът изцяло се финансира от водещата организация – в случая община Минервино ди Лече, уточни зам.-кметът Елисавета Кехайова.


Още снимки
 Прочитания: 2055 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign