Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Художничката Лилия Сокуренко гостува на Кърджали

 08 Октомври 2010

Днес по обяд заслужилият художник на Русия Лилия Сокуренко се срещна с зам.-кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова. Именитата руска художничка е в Кърджали като специален гост на тазгодишното издание на Литературния салон „Петя Караколева”. Преди срещата с нея тя разговаря с бъдещи преподаватели от филиала на Пловдивският университет в Кърджали „Любен Каравелов”. В срещата се включиха сестрата на Петя Караколева – Тамара, както и организаторът на арт работилниците, посветени на творчеството на Петя , Пенка Атанасова.
Пред студентите Лилия Сокуренко разказа за запознанството си с нашата съгражданка, на чието име е учредена литературната награда за млади автори. Гостуването на руската художничка продължава до 20 октомври, когато ще бъдат закрити и дните на Литературния салон.
Лилия Сокуренко е завършила Московския държавен художествен институт “Суриков”, специалност живопис. Има над 20 самостоятелни изложби, седем от тях в Москва. Две самостоятелни нейни изложби се организират в Кремъл - в Администрацията на президента на Русия и в Културния център “Арсенал”.
Нейни портрети, пейзажи и натюрморти се съхраняват в галериите на град Твер, в колекцията на Министерството на културата на Русия, в Държавния литературен музей, в Театралната работилница на Петър Фоменко, в московската галерия на Съюза на руските жени, в Московския Кремъл, в Централния дом на работниците по изкуство, в Държавния централен музей по съвременна история на Русия в Москва, където се съхранява и рисуваният от нея портрет на Солженицин. Представяла е родината си на изложби в Австрия, Германия, Холандия, Съединените американски щати.

Още снимки
 Прочитания: 1642 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign