Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предложиха да се пише история на Кърджали на научен форум

 13 Октомври 2010

Да се интересуваш от своето историческо минало, да държиш то да бъде представено по най-истинския начин и независимо от всичко да помниш, че си българин, а после европеец, тези простички житейски истини, бяха казани днес в Кърджали от академик Георги Марков. Директорът на Института по история към БАН и видният траколог проф. Иван Маразов представиха първи своите доклади пред участниците в откритата днес научна конференция “Наука и общество”. Избраните и представени от тях теми бяха колкото научни, толкова и актуални към делника. От своя страна научната мисъл получи и най-доброто предложение свързано с града домакин на срещата -Кърджали. Академик Марков отправи своето предизвикателство към учените в навечерието на Деня на Кърджали-21 октомври, а именно да бъде написана история на града.
Откритият днес форум събра над 100 участници от страната. Той бе открит от доц.д-р Дора Янчева председател на Съюза на българските учени клон Кърджали, а участниците бяха поздравени от зам.областния управител Асен Тюрдиев и зам.-кмета на община Кърджали Елисавета Кехайова. Като неформален домакин на събитието към всички се обърна и доц. д-р Жени Стайкова директор на РИОКОЗ Кърджали, която прочете и получените поздравителни адреси от председателя на Съюза на учените в България чл.-кор. проф. Дамян Дамянов и от евродепутата Владко Панйотов.
До участниците във форума поздравителен адрес бе изпратен и от ректора на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”.
След официалното откриване и изнесените доклади, следобед форума продължи със заседания по научни секции. До края на конференцията ще бъдат представени над 135 доклада, а утре тя ще бъде закрита след приемане на меморандум от участниците.

Още снимки
 Прочитания: 1629 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign