Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представят триезична книга за Хикмет Мехмедов в НЧ ”Обединение 1913”

 13 Октомври 2010

На 18 октомври 2010 г. от 18 часа в малката зала на НЧ „Обединение1913” ще бъде представена монографията "Хореографът Хикмет Мехмедов" от изключително авторитетния руски културолог, изкуствовед, музиколог и балетовед акад. Виктор Владимирович Ванслов. Проявата е в рамките на литературния салон „Петя Караколева” и е организирана съвместно от Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров”, Община Кърджали и НЧ „Обединение 1913”.
Посветена на творческия път и върховите сценични постижения на талантливия хореограф, обширната академична студия е част от най-новото мащабно изследване на акад. Ванслов „В света на балета” (2010), а в настоящето издание е представена на три езика: на български (превод Аделина Калудова, автор и на предговора), в оригинала й на руски и на английски език (превод Александра Леонидовна Литвина). В Кърджали книгата ще бъде представена от Мая Славчева.
Акад. Ванслов се спира на най-ярките образци на авторски хореографски решения от разнообразното хореографско-постановъчно творчество на Мехмедов (80 многоактни и едноактни балети, хореографски миниатюри, сюжетни и безсюжетни спектакли, танци в опери, оперети, мюзикъли, театрални пиеси, фолклорно-етнографски и естрадни номера). Но аналитичните обобщения на изтъкнатия балетовед се основават преди всичко на личното му убеждение в оригиналния творчески стил на хореографа, откроил личността му не само на българската, но и на европейската балетна сцена през последната четвърт на ХХ и в първото десетилетие на ХХІ век:„Хикмет Мехмедов е концептуално мислещ хореограф – подчертава акад. Ванслов. – Той не поставя танци заради самите танци, нито „празни” от гледна точка на смисъла спектакли... Той е чувствителен към проблемите на съвременния човек и противоречията на обкръжаващия го свят... При всички случаи обаче театърът му е – в основата си – реалистичен, защото главното в него е истината за живота... Мехмедов е талантлив и вещ в работата си хореограф.”


 Прочитания: 1498 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign