Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Весела Фламбурари е новият носител на наградата "Петя Караколева"

 19 Октомври 2010

Весела Фламбурари е новият носител на Националната награда за детска литература“Петя Караколева”. Нейната книга „Приказки за театър” спечели конкурса в сериозна конкуренция с книгите на много автори от страната. Церемонията по връчването на приза се състоя в навечерието на Деня на Кърджали, а тържеството събра много гости и почитатели на творчеството на Петя. Името на новия лауреат обяви председателят на журито поетът Николай Милчев, а наградата-статуетка, изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев, връчи кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис. "Членовете на журито-литературният критик Благовеста Касабова, поетесата Мая Дългъчева и двама изявени творци от Кърджали Иво Георгиев и Иванко Маринов единодушно присъдихме първото място на В.Фламбурари”, съобщи поетът Н. Милчев.
”С Петя ме свързват три неща. На първо място любовта към фентъзи – историите за деца, на следващо - БНР, където и двете сме работили за предаването „Ранобудно петленце” и на трето сериозността, с която възприемаме детската литература”, каза при получаване на приза Весела Фламбурари. За малките читатели и публиката авторката, която е и куклена актриса, изпълни откъс от „Приказка за водната капка”.
Весела Фламбурари е родена в гр. Добрич. Завършила е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорско майсторство за куклен театър", в класа на проф. Николина Георгиева, и СУ "Св. Климент Охридски", специалност "История и теория на световната култура" с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски. Създател и водещ на детското неделно предаване "Тинтири-Минтири", програма "Хр. Ботев" на БНР, автор на тринадесет епизода "Приказчици" от телевизионната поредица на БНТ "Лека нощ, деца!" и на нови тринадесет епизода "Приказчици" от същата поредица на БНТ. Автор на книги за деца и юноши: "Приказки за мъничета", "Приказки от горната земя", "Приказчици", "Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина".Участвала е в професионални фестивали и семинари в Прага, Шарлевил-Мезиер, София, Болоня, Атина и др. по теми, свързани с актьорското майсторство в кукления театър, историята и теорията на вълшебната приказка, детската драматургия и др.
Националната награда за детска литература на името на талантливата поетеса и писателка от Кърджали Петя Караколева се връчва за шести път. Досегашни нейни носители са Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев - Дядо Пънч, Атанас Звездинов и Николай Милчев.
Празникът в Дома на културата продължи с голям концерт на състави при ОЦКМД.Още снимки
 Прочитания: 1744 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign