Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали празнува

 21 Октомври 2010

С празнично шествие на представителни групи на всички учебни завадения днес Кърджали отбеляза 98 години от Освобождението си. 21 октомври започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на полк. Васил Делов – командир на Хасковският отряд, който осъществява настъплението в Източните Родопи през 1912 г. Стотици граждани бяха изпълнили прострнаството пред паметника на Освободителите в градската градина, където се състоя тържественият ритуал. Официални гости на празника бяха президентът Георги Първанов, народните представители Цвета Караянчева и Димчо Михалевски, областният управител Иванка Таушанова, кметовете на град Текирдаг, Турция и Меджидие, Румъния, почетният гражданин на Кърджали проф. Николай Овчаров и двамата духовни водачи.
С минута мълчание присъстващите отдадоха почит пред подвига на войниците, офицерите и доброволците, загиналите за освобождението на Източнородопския край и присъединяването му към отечеството.
„21 октомври е денят на нашия спомен и на нашето преклонение, ден, в който се връщаме назад и полагаме цвете и признателност пред подвига и саможертвата. 21 октомври е и отправната точка на мечтите и стремежите ни, на съзиданието и на вярата ни. Съдбата ни е дала привилегията да се родим тук. „Родопчанин” се е превърнало в синоним на добър, широко скроен, работлив, талантлив и мъдър човек. И това наистина е така. Именно тези качества на хората не просто са съхранили духа на нашия град, а са съхранили топлите отношения помежду ни. И сигурно затова така силен е бил стремежът на хората към свободата, защото в нея се събира като във фокус цялата човешка същност.", каза в словото си кметът на Кърджали инж.Хасан Азис.
Той изрази увереност, че това, което винаги ще превежда и през най-тежките изпитания хората от този град е истинското, чисто и осъзнато човеколюбие и чувство за общност и допълни, че не са един и два случаите, когато всички жители са се обединявали около хуманни и благородни каузи и са успявали да си помогнат без да се делят нито етнически, нито религиозно, нито социално, уважавали са празниците си, съпричастни са били в тъгата си и са запазили очарованието на комшулъка.
„Да бъдем свободни това означава и да се научим да казваме „не” – не на насилието, не на пренебрежението, не на робството в материален или духовен смисъл най-вече за човека до нас. Ние трябва да бъдем бдителни и да можем да казваме „не” на всеки, който отказва да се съобразява с хуманността и морала и иска да превърне свободата и демокрацията в нещо привидно, в егоистична норма на съществуване”, каза още в словото си кметът Хасан Азис и призова „да бъдем достойни потомци на нашите предци – будители и освободители.
В името на историческата правда сме длъжни да пазим свободния си дух и земята, в която те завинаги са останали през октомврийската есен на 1912 година.
Поклон пред героизма и саможертвата на освободителите на Кърджали и Източните Родопи! Поклон пред паметта на войниците и доброволците, дарили живота си за бъдещето на нашия град!
Честит празник на всички жители и гости на община Кърджали с най-топли и искрени пожелания за здраве, дълголетие, мъдрост и успехи. Вечна слава на героите и за много години на прекрасния ни роден край и на неговите хора – съвременните строители на отечеството ни България!”
Пред паметника на Освободителите бяха поднесени много венци и цветя бяха от името на държавния глава, на министъра на културата Вежди Рашидов, депутатите Цвета Караянчева и Димчо Михалевски, областния управител Иванка Таушанова, от Общинския съвет на Кърджали, от партии, институции и учебни заведения.Още снимки
 Прочитания: 1950 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign