Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Държавен архив Кърджали на 50 години

 22 Октомври 2010

С фотоси от стария Кърджали - от освобождението през 1912 г. до 1944 г. Държавният архив в Кърджали откри проявите по случай 50 години от създаването си. След проведения „Ден на отворени врати” днес директорът на отдела Вълчо Златилов официално откри юбилейна изложба. В нея са експонирани документи, свързани с нормативната база, върху която е съставен архивът, снимки на новата материална база и на хората работили дълги години в системата. Представени са и личности, предали личните си архиви на поделението и снимки на най – големите спомоществователи. Сред интересните фотоси са и тези, свързани с миналото на града. Има документ, владало, с добре личащ върху него надпис от 1894г., снимки посветени на освободителя на Кърджали и фотоси, представящи многообразието от етноси и групи на хора живели и живеещи и днес в региона.
Гости на юбилейната среща бяха Димитър Севов- директор на Регионална дирекция “Архиви” Пловдив, областният управител Иванка Таушанова, секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, Павел Петков- директор на Регионалния исторически музей и др. Бяха получени и много поздравителни адреси –от председателя на ДА “Архиви” проф. д-р Георги Бакалов и акад. Георги Марков, директор на Института по история към БАН, от РД ”Архиви” в Пловдив и Монтана, от кметове на общини, от СУБ-клон Кърджали, РИО и РИОКОЗ и др.
Директорът на Регионална дирекция “Архиви” Пловдив Димитър Севов отличи с благодарствени грамоти кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, секретаря на общинска администрация Кърджали Сезгин Бекир и експертите в общинска администрация Елмаз Касим и Небахат Мустафа за съдействието и помощта към дейността на кърджалийския архив.

Още снимки
 Прочитания: 2749 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign