Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийските деца отново сред най-добрите

 25 Октомври 2010

Кърджали за пореден път събра млади и талантливи деца от страната през почивните дни. Градът ни бе домакин на ІХ-то Национално състезание по природни науки и екология, а за да представят своите проекти тук пристигнаха над 150 деца от цялата страна.
Националното състезание бе открито с голям концерт в залата на Дома на културата. Сред официалните гости на проявата бяха народният представител Цвета Караянчева, главният експерт в МОМН Ренета Петкова, главният експерт в отдел „Образование”- община Кърджали Нели Попова и Елена Паскалева -началник на Регионален център 112. Участниците бяха приветствани от началника на РИО Кърджали Емилия Владева, поздравителни адреси бяха изпратени от зам.-министъра на образованието Милена Дамянова и от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис.
В приветствието си до участниците в Националното състезание г-н Азис пожела на всички успех, достойно представяне и много отличия.
В продължение на два дни, 23 и 24 октомври, участниците. се представиха с проекти, изработени от минимум двама ученика с научен ръководител - учител. Самата надпревара премина в два кръга за две възрастови групи.В първата 5-8 клас бяха представени 12 проекта, разработени от 30 деца и 9-12 клас с разработени 35 проекта от 75 ученика.
В първия кръг младите природозащитници представиха цялостно разработени проекти на постерна сесия, а във втория се състоя откритата защита на проектите.
В първа възрастовата група отлично се представиха еколозите от ОУ "Св.св. Кирил и Методий" с ръководител Елена Топалова, които се наредиха на второ място в България според оценките на журито с председател доц. д-р Божидар Галуцов от СУ “Климент Охридски”, декан на Биологическия факултет.
Наградата на публиката и първо място на ІХ Национално състезание по природни науки бе завоювано от екипа ученици от СОУ “П.Р.Славейков” Кърджали за проекта им "Звездна карта на Северното небе". Журито също отдаде дължимото на изработката и приложението в практиката, като оцени "звездната карта" с отличен.
Успоредно със суперлативите и високите оценки за кърджалийските възпитаници пропуск за университетско образование за СУ “Климент Охридски”, Благоевградския и Химикотехнологичния университет за всички специалности, свързани с биология и химия, получиха Сание Мюмюн –СОУ “ Н. Й. Вапцаров” с оценка от националното състезание 5,75 , Иван Иванов и Христа Иванова от СОУ “Отец Паисий” и Емилия Минчева и Георги Кирев от СОУ “П.Р.Славейков” с оценка 5,50 и Адриана Стефанова и Деница Димитрова от ГПЧЕ "Христо Ботев"-Кърджали с оценка 5,00.

Още снимки
 Прочитания: 1986 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign