Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Перперикон на второ място в Топ 10 на чудесата в България

 16 Февруари 2011

Перперикон зае второ място, след резервата „Старинен Созопол”, в изключително оспорваната анкета на в. „Стандарт”, в която с електронно гласуване бе определен Топ 10 на чудесата в България. На четвърто място в класацията на културно-историческите ни съкровища се нареди светилището край с. Татул. Резултатите бяха обявени официално днес на специална дискусия в НДК с участието на ресорните министри Вежди Рашидов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков.В нея се включиха широк кръг от представители на изпълнителната власт, науката, бизнеса, туристическия бранш, неправителствени организации.
„Чувствам се много удовлетворен от класирането на Перперикон и Татул на първите места. Не съм се съмнявал, че тракийските светилища в Източните Родопи ще бъдат в „Топ 10 на българските светини”. Свидетели сме, че през последните години потокът от туристи от страната и чужбина расте непрекъснато.Скалният дворец се превърна в една от визитките не само на нашия регион, но и на България. Перперикон достойнство може да бъде сред първите паметници и в подобна европейска класация.
Средствата, които ще получим, ще използваме за още по- широка реклама на Скалния град на траките. Как да стане това ще обсъдим заедно с проф. Николай Овчаров и неговия екип, който извършва археологическите проучвания от 2000 г. и има голяма заслуга за популяризиране на културно – историческото наследство на Източните Родопи. Въпросът е от изключително значение и ще бъде коментиран и в Обществения съвет по туризъм. Желанието ни е чрез полученото сериозно финансиране да се подобри инфраструктурата около Перперикон и паметникът да стане още по –достъпен за хилядите посетители.Очаквам в следващите месеци районът около светилището да се превърне в строителна площадка, да се рестартира изграждането на Посетителския център в подножието на Двореца”.Това беше първият коментар на кмета на Кърджали инж Хасан Азис.Той благодари на всички жители на общината и на областта, участвали активно в електронното гласуване от 1 до 16 февруари.

 Прочитания: 1823 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign