Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език

 22 Февруари 2011

За поредна година Община Кърджали отбеляза Международния ден на майчиния език. На 21 февруари с рецитал, песни, танци и драматизации на майчиния си език в ОДК – Кърджали ученици от ОУ с.Бойно, ОУ с.Перперек, ОУ с.Мост, ОУ с.Чифлик, ОУ с.Широко поле, ОУ с.Глухар, ОУ с.Рани лист, ОУ с.Стремци, ОУ с.Енчец, ОУ „Св.св.Кирил и Методий”, СОУ „Й.Йовков”, СОУ „Вл.Димитров – Майстора” и ОУ „П.К.Яворов” от гр.Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език.
Проявата бе част от културната програма на Община Кърджали за 2011 година, а участниците в нея бяха приветствани от г-жа Елисавета Кехайова – заместник кмет на Община Кърджали. Всички ученици представили се в рамките на проявата бяха отличени с грамоти и получиха награди.
За втора поредна година и Община Кърджали подема инициативата за отбелязване на Международния ден на майчиния език. През 2010 година, бе организирана обществена дискусия и конкурс за есе. Тази година учениците имаха възможност да пеят, танцуват, рецитират свои стихове и стихове от любими автори на своя майчин език.
Международният ден на майчиния език, е обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г. и се отбелязва всяка година, от 21 февруари 2000 г., с цел да се помогне и съдействие за запазване на езиковото и културно многообразие и многоезичие. ЮНЕСКО счита езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериалното наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Още снимки
 Прочитания: 2001 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign