Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фотоизложба за Руско-турската война показват в музея

 25 Февруари 2011

Колекция от ранни фотографски изображения озаглавена „Забарванетите фотографии от руско-турската нойна 133 години по-късно” показва Регионален исторически музей в Кърджали в чест на 3 март. Изложбата ще се открие на 28 февруари и ще гостува до 28 март 2011 г.
Инициатор и съставител на изложбата е художникът-фотограф Иво Хаджимишев. По думите му в изложбата за първи път се събират и експонират заедно творбите на двама от основните хроникьори на тази война. Фотографиите на А. Д. Иванов били открити в Руския държавен архив за кино и фото документи – Москва, по молба на хаджимишев, чрез Евгений Березнер – виден познавач на историята на руската фотография. Те са подбрани от албума “Забалканский поход”. От същия архив са включени и няколко фотографии, чиито автори не са известни.
„Целият масив от фотографиите, идващи от Руския държавен архив за кино и фото документи, са официално заплатени с право на експониране, публикуване с цел популяризиране на изложбата и издаване на книга – каталог”, уточнява Иво Хаджимишев.
Творбите на другия хроникьор на онези паметни събития - Франц Душек, придворен фотограф на Румънския княз Карол I, са открити и безвъзмездно предоставени за включване в изложбата в частния архив на Бърлич Маджуранис - Риека от Борислав Дряновски, каза инициаторът на изложбата. Според експертното му мнение фотографиите на двамата автори се допълват по един великолепен начин. Те показват реалните участници и герои на тази война от обикновения войник до висшето командване в действителните условия на военните действия.
В много от тях може да се открие “зародиша” на монументалните произведения на художника Верешчагин или на италианския скулптор Арнолдо Цоки – авторът на паметника “Цар Освободител” в центъра на София.
Изложбата е осъществена със съдействието на “ОВЕРГАЗ ХОЛДИНГ” АД. От руска страна за фотографиите на А. Д. Иванов организаторът на изложбата партнира с Федерална архивна агенция – Русия, Федерална агенция за култура и кинематография – Русия, Руски държавен архив за кино и фото документи в Москва, Държавен музейно-изложбен център РОСИЗО с участието на pARTner project gallery, Евгений Березнер и Ирина Чмирева. Фотографиите на Франц Душек са открити в Риека от г-н Борислав Дряновски - семеен архив на г-н Бърлич Маджуранис.


 Прочитания: 1722 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign