Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира Четвъртия национален ученически туристически събор

 17 Юни 2011

Вчера в двора на СОУ „П.Р.Славейков” бе открит Четвъртия национален ученически туристически събор „Кърджали 2011”. Преди това, в деня на национален траур, с едноминутно мълчание и сведени знамена малките туристи почетоха паметта на 8-те трагично загинали българи в катастрофата на магистрала „Тракия” в сряда край Пловдив.
Организатори на събитието, което продължава 4 дни, са Българската федерация по туризъм и община Кърджали. За откриването на събора в Кърджали специално пристигна председателят на БФТ Делка Кавръкова, на трибуната се качиха още освен домакините в лицето на директора на най-голямото школо в региона Милко Багдасаров, и експертът по спорт и туризъм в общината Первин Риза, председателя на туристическото дружество в Кърджали Ангел Митушев.
Нарочихме Кърджали за традиционен домакин на ученическия туристически събор, защото тук най-напред преди 6 години се роди идеята. Тогава се събрахме учители от цяла България и решихме да направим всичко възможно да привлечем децата към туризма, заяви Делка Кавръкова от Българската федерация по туризъм.
Общо 230 деца от седем града в България се събират на традиционния национален туристически събор във военния лагер край Широко поле. Три дни ще се състезават по разпъване на палатки, построяване на бивак, теглене на въже, стрелба с въздушна пушка, дартс.Ще проведат походи до Татул, крепостта Монек и други исторически забележителности.
Вчера те бяха поздравени с добре дошли и от експертът по спорт и туризъм в община Кърджали Первин Риза.
Кулминационната точка при откриването на четвъртия национален туристически събор стана битката между пирати във Водното огледало в Кърджали. Морският бой, за радост на децата, спретнаха участниците от клуб „Сървайвър” към училище СОУ „П. Р. Славейков”, водени от Николай Мартинов-Сървайвъра. Две лодки се срещнаха по средата под новия мост за „Възрожденци”. Започнаха истинска битка. Имаше гърмежи, след това абордаж, ръкопашен бой. Преди да се случи тази атракция обаче участниците в събора положиха клетва, прочетена от малките водещи на официалното откриване Николета Димитрова и Иван Демянов.

Още снимки
 Прочитания: 2399 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign