Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Денят на Нели” - тържество на младите таланти

 20 Юни 2011


За четвърта поредна година в СОУ „Йордан Йовков”-Кърджали се проведе „Денят на Нели”. 14 юни, рожденият ден на рано отпътувалата в по-добрия свят Нели Черкезова, отново се превърна в тържество на младите таланти. Нейните стихове, есета и рисунки и тази година вдъхновиха младите творци, ученици от училището, в което тя се учеше, да излеят в слово и багри своите творчески пориви на тема, взета от стих на Нели - „Обичам всичко в мойто детство”.
Специален гост на празника на изкуствата бе литературният критик Благовеста Касабова, редактор на втората книга на Нели Черкезова „Полет към безкрая” с непубликувани стихове, есета, размисли, рисунки, писма на авторката. Чудесният сборник е издаден от издателството на Трендафил Василев „Българска книжница”. Голямата сила на чистотата в детското творчество ми връщат надеждата, че духовното начало в живота ни не е застрашено от изчезване. Именно, защото огромният талант, като този на Нели, може да бъде отворена врата за безграничното творческо поле на младите хора, каза г-жа Касабова.Тя сподели, че журито е изключително доволно от представените тази година ученически творби в конкурса и най-вече от неподправената, естествена искреност и непринуденост, бликаща от тях. Наградените работи, освен в нов сборник, ще бъдат поместени и във в. „Новият пулс”, обеща Благовеста Касабова. Директорът на училището Недялка Кюпрюджиева обяви носителите на оригиналните награди, подготвени от родителите на Нели Черкезова, а нейният баща д-р Тодор Черкезов им ги връчи с пожелания за нови успехи и вдъхновения. Радвам се, че този училищен празник на изкуствата се превърна в едно тържество на любовта към творчеството, на насърчаването на младите таланти, както и на тяхната изява.
С тези си убеждения семейство Черкезови за пореден път показаха, че дори и скръбта по любимата рожба може да се превърне в импулс за любов, красота, надежда, за творчески пориви – най-сигурните начини духът да победи материята.Показаха, че частица от недоизпятата песен на тяхната дъщеря Нели ще живее в сърцата на тези, които ще четат нейните стихове, каза Лиляна Деликирова от РБ „Н. Вапцаров” Кърджали. За първи път тази година в конкурса ”Обичам всичко в мойто детство” участваха и преподаватели от училището. Най - добрите стихове и есета прозвучаха в изпълнение на младите творци, бяха експонирани и наградените рисунки. Победителите в конурса получиха грамоти и стъклопластики със символа на Нели - родопското лале.
В празника на изкуствата в училище „Й. Йовков” участваха и млади музиканти. В края на тържеството бе обявена темата на следващия конкурс под надслов “Искам любовта си да дарявам…”, тема отново, взета от стих на Нели.


Още снимки
 Прочитания: 3147 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign