Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха изложбата „Незаменимият завет на дедите ни”

 23 Юни 2011

Генералният консул на Р Турция в Пловдив Рамис Шен, валията на Одрин г-н Гьокхан Сьозер и членовете на водената от него делегация от съседна Турция бяха официални гости на откритата снощи фотоизложба с 41 фотографии, представящи разнообразното историческо и културно наследство на Одрин - един от най-старите градове в Европа. Със специално приветствие към всички се обърна кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, който пожела успех на изложбата и заяви: „Аз мисля, че тази изложба е още една крачка един към друг - на Кърджали към Одрин и на Одрин към Кърджали и защо не - по една крачка на сближаване между двете страни България и Турция. Изкуството има една цел и тя е да приближава не само нации и народи, но и отделните хора. Най-голямото достойнство на тази изложба, е не само в това, но и във възможността всеки посетител да се докосне до една неповторима история и атмосфера.”
Инициаторите на изложбата бяха поздравени и от областният управител Иванка Таушанова, която също пожела успех при представянето й пред широката публика.
В изложбата през погледа на обектива е показан един от най-старите градове в Европа. Одрин е създаден от траките, а по-късно на същото място възниква гръцкият град Орестея. През 125 г. римският император Адриан го назовава на свое име – Адрианопол. До 1369 г., когато е превзет от османските турци, той е един от главните центрове на Византийската империя. Почти цял век след това е първата турска столица – до падането на Константинопол през 1453 г. Това е и времето на най-големия му разцвет, когато султаните се надпреварват да строят дворцови комплекси, грандиозни ансамбли, монументални сгради и храмове. В града традиционно са живели и много българи. До 1913 г. тук е имало българска мъжка и девическа гимназия, както и няколко църкви, от които са запазени „Свети Георги“ (построена през 1880 г.) и "Св. св. Константин и Елена" (1869 г.).
Откритата снощи изложба в Арт галерията е под мотото „Незаменимият завет на дедите ни”. Тя се подготвя от 2 години и в нея участват известни фотографи от цяла Турция. Нейната премиера бе в Кърджали. Събитието бе организирано от Регионална Дирекция на Анадолската агенция в Одрин и Дружеството за турска култура и изкуство – Кърджали. След Кърджали изложбата ще бъде показана и в самия Одрин.

Още снимки
 Прочитания: 2257 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign