Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Избери своя път

 13 Септември 2011

Кърджали е сред десетте града, в които ще се проведе най-мащабната кампания за превенция на злоупотребата с алкохол и последващо шофиране, под мотото „Избери своя път”. Кампанията стартира на 9 септември в столицата с акция пред Министерството на здравеопазването. Тя се провежда по инициатива на Сдружение „Отворена Младеж”.
„Избери своя път“ има за цел да информира младите хора в България как могат да подобрят качеството на живота си и атмосферата в местната общност чрез организиране на превантивни доброволчески инициативи, насочени към злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, рисковете при шофиране и рисковете от заразяване със СПИН. Ще бъде представен и нагледен пример за такава обществено полезна дейност, ориентирана към намаляване на злоупотребата с алкохол и рисковото шофиране. По време на тази дейност участниците ще могат безплатно да използват:
• алкосимулатор, който ще показва резултат от симулирано шофиране в трезво състояние и в състояние със съдържание на алкохол в кръвта;
• алкоочила, които симулират възприятията на човек употребил различно количество алкохол (например между 0.7 и 1 промил; между 1.2 и 1.5 промила; и между 1.7 и 2 промила).
В рамките на кампанията, за първи път в България, гражданите ще могат да видят себе си в компютърно-симулирана ситуация на катастрофа вследствие употребата на алкохол, наречена „Фатални размисли“. Тя генерира персонализирана мултимедийна презентация под формата на новина с участието на група от участници, на които се правят цифрови снимки и им се дават роли в катастрофа с моторно превозно средство. Симулацията създава „топ“ новина, която описва инцидент вследствие на злоупотреба с алкохол и поставя участниците в центъра на ситуацията. Резултатът ангажира аудиторията в дискусия за реалните последствия от случилото се.
Кампания „Избери своя път“ се провежда като част от проект „Бъди доброволец! … чрез пътна безопасност“ на сдружение „Отворена Младеж“, който е единственият одобрен проект за България в рамките на инициативата на Европейския съюз „Европейската година на доброволчеството 2011“. Партньори по проекта са Министерство на здравеопазването, Община Грамада, Себакшън и ТОП-25.
След София „Избери своя път” ще посети посети Перник, Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик , Кърджали и Хасково, а в Кърджали ще бъде на 3 октомври.


 Прочитания: 1807 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign