Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Школският звънец даде старт на учебната 2011/2012 г.

 15 Септември 2011

Тази сутрин, точно в 9 часа започнаха тържествата във всички учебни заведения на община Кърджали. Дворовете отново се напълниха с усмихнати школници, учители, родители, нетърпеливи и малко притеснени първокласници.
За 98-ми път, точно в 9,00 часа, бе открита новата учебна в най-старото училище в региона – СОУ „Отец Паисий”. Встъпително обръщение към ученици, учители и родители направи директорът Златко Атанасов, азбукарче рецитира „Аз съм българче” на Вазов, а талантите на училището направиха празника още по-хубав със своите изпълнения.
През тази учебна година в училището ще се обучават над 1200 ученика, а за първи път училищния праг прекрачиха 120 деца. По традиция малките първокласници преминаха през символичната шестица, а след това се отправиха към класните си стаи. За втора поредна година гост на тържеството в СОУ „Отец Паисии” бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той отправи поздравителен адрес до всички присъстващи на тържеството:
„Времето, в което живеем, ни повелява повече отвсякога да съхраняваме българското. Защото само така ще съумеем да бъдем европейци. Днес 15 септември прекрачваме прага на училището. А за някои това се случва за първи път.
Мили първокласници, доверете се на учители и родители, които ще ви поведат в чудния свят на знанието.
Скъпи ученици, изразявам своята увереност във вашите бъдещи успехи при достигане на по-добър стандарт на живот, защото го заслужавате.
Уважаеми учители, безспорен е вашия принос за успехите на вашите ученици. Продължавайте неуморно и с достойнство да изпълнявате своята мисия”.
По нетрадиционен начин протече откриването на поредната учебна година в СОУ "Петко Рачов Славейков". В изпълнения с усмихнати, празнично облечени деца, родители и гости, развълнувани първокласници и завърнали се специално за деня вече завършили славейковци двор на училището зазвуча химнът на Република България и бе издигнат националният флаг. Сред официалните гости на празника в най-голямото училище бе зам.-кметът на Община Кърджали Елисавета Кехайова, която пожела на славейковци успех в намирането на познанието.
Организаторите на тържеството не пропуснаха да включат приказен елемент, който веднага грабна вниманието особено на първокласниците, които тази година са 174 и по-малките ученици. Александра Карапеткова и Янко Ангелов от I"а" клас зарадваха присъстващите с артистични изпълнения на авторски стихотворения за първолаците, написани от Маргарита Павлова и Божидара Ангелова. Включвайки се в националната кампания за изучаване творчеството на поета Ивайло Балабанов в българското училище, славейковци откриха учебната година и с прочит на неговото стихотворение "Да се загледаш във звезда". Обичаният фолклорен изпълнител Здравко Мандаджиев - също възпитаник на школото,също поздрави всички, а изпълненията му не оставиха равнодушен никой и дворът се оказа тесен за кръшното хоро.
Тъжно започна тази учебна година в ГПЧЕ „Христо Ботев”. След изпълнението на ритуала по издигане на националния трибагреник и химна на Република България, веселата училищна глъчка утихна в едноминутно мълчание в памет на 15- годишната Едит Симеонова – възпитаничка на школото. Тя загина на 29 август при трагичен инцидент край брега на Созопол. Хванати за ръце и сведени глави родители, ученици и учители изразиха своята съпричастност към мъката на семейството.
Тържеството уважиха г-н Нурджан Юсейн, зам.кмет на Община Кърджали и Отец Петър Герена, които благослови присъстващите.
Танцът на гвардейците създаде дух и настроение, които бяха подкрепени от вълнуващите поздравления към учениците и педагогическия колектив на ГПЧЕ „Христо Ботев”.
Директорът на Гимназията г-жа Йорданка Чавдарова, приветства пъстрия ученически калейдоскоп, с пожелание да надминат успехите на своите предшественици, които са в Топ 10 на България от матурите през изминалата учебна година. С особена гордост тя подчерта, че и тази година възпитаник на Гимназията, е носител на Национална диплома от Министерството на образованието и това е Мария Димова.
Мария Ролева, бивша ученичка и вече студентка по медицина в Германия, предаде на осмокласничката Цветелина Първанова Таралежчето - символ на училището, с послание да множат постиженията на Гимназията, да бъдат упорити и успешни, да приемат от своите преподаватели не само знанията, но и богатия им житейски опит.
Първият учебен звънец удари днес и в училище „Йордан Йовков” в Кърджали. След хубавото празненство в двора на школото, петдесет пременени, усмихнати и развълнувани първокласника прекрачиха входа на новата си класна стая.За едни ученици това беше първия учебен звън, който ще чуват още дванадесет години, а за други - първият последен звън. Вече втора година училището ще реализира целодневното обучение на децата от първи и втори клас. Предвижда се да се включи и в програмата „Училищен плод”. В сградата на учебното заведение е инсталирана система за озвучаване и оповестяване, чрез която директно ръководството съобщава на учениците в класните стаи всичко, необходимо за организацията на учебния и извънкласен живот.
В 9.30 минути химнът на Република България прозвуча и в двора на ОУ П.К.Яворов. През тази година школото се радваше на важни гости в лицето на началника на Регионалния инспекторат по образование Гроздан Колев и областната управителка Иванка Таушанова и Ани Димитрова-експерт в отдел „Образование” на Община Кърджали. Училището откри новата учебна година и с нов директор. Това е Наталия Димитрова.

Още снимки
 Прочитания: 2485 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign