Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира 6-ят Европейски екофест ”Зелена вълна-21 век”

 16 Септември 2011

Зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова официално откри днес 6-тият Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна-21 век”. Тя поздрави участниците във форума от името на градоначалника и изказа благодарността на ръководството на община Кърджали към Фондацията-организатор, за отправената покана за партньорство във шестото издание на фестивала.
Управляващият директор на фондация “Европейски екологичен фестивал” Невена Праматарова сподели, че гостите, участниците и жителите на Кърджали, в рамките на три дни, ще имат възможността да видят 81 продукции от 21 държави, представени от най-големите независими медии и еко организации. „С показаното се надявам да дадем възможност на всички отново да се замислят върху проблема със замърсяването на природата и как да я опазим”, заяви г-жа Праматарова. Тя прочете и специално изпратения поздравителен адрес от патрона на фестивала - вицепрезидента Ангел Марин, а поздравително писмо изпратено от евродепутата Метин Казак бе представено от неговият сътрудник Айсун Кавакчиев.
На дошлите на откриването на 6-тия европейски фестивал в Дома на културата бе представено и международното жури -журналистката Румяна Таслокава- България/Германия – председател на журито, известната режисьорка Елдора Трайкова- България, режисьорът Иван Митевски-Македония, екологът Марк Босани-Великобритания и доц. д-р Здравко Каменов от Медицински университет, България.
От своя страна председателката на журито, сподели и първите им впечатления от представените продукции в програмата. Като обобщи: „Не е важна толкова реколтата, колкото семето, което ще бъде посято. Ние видяхме, че в представените филми има много семена и те ще бъдат посети най-вече в младите хора.Много се радвам че сме в Кърджали и тук работим в една много добра работна атмосфера.”
Фестивалът продължи с излъчването на българският филм „Картали”, свързан изцяло с Кърджали. Авторът Красимир Симеонов разказа пред аудиторията, че филмовата лента пресъздава дни на живот в природата на великолепната планина Родопи, без големия град, без нерви, без допълнителни стимулации.
Филмовата програма продължи с излъчването на още осем продукции на Испания, Чехия, България, Германия и Китай. Утре фестът продължава като във филмовата програма са включени над 30 заглавия.
В неделя международно жури ще присъди Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за „Най-добър балкански филм” на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.

Още снимки
 Прочитания: 1854 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign