Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Факелно шествие в чест на Деня на народните будители

 01 Ноември 2011

Днес е първи ноември -Денят на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив.
За празника днес в Кърджали ще се проведе факелно шествие. От 18,00 ч пред паметника на Васил Левски /пред сградата на Община Кърджали/ възпитаниците на СОУ „П.Р.Славейков” организират своето традиционно тържество и факелно шествие по случай Деня на народните будители. Така за поредна година младите хора на Кърджали отправят покана към всички да се включат в проявата и да почетат българските възрожденци, революционери, просветни дейци и да понесем огъня на знанието като съвременни будители.
В Кърджали проявите по случай Деня на народните будители започнаха още миналата седмица. В края на миналата седмица малчуганите от седемте първи класа на най-голямото училище, заедно с още по-малките деца от двете предучилищни групи отбелязаха Деня на народните будители със специален рецитал. Инициативата е организирана от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” и библиотеката при СОУ „П. Р. Славейков”.
Учениците от начален курс от СОУ „Вл. Димитров – Майстора” също почетоха делото на всички велики българи, утвърждавали през вековете нравствени ценности, идеали, култура и просвета, благодарение на което сме народ. Техният празник се проведе в обновената актова зала на учебното заведение. Той започна с презентацията за живота на онези възрожденци, които имат заслуга за съхраняване на българската идентичност. Този нетрадиционен начин на обучение бе най-интересен за първолаците. Малките певци от Детската вокална група внесоха също много оживление за празника.Още снимки
 Прочитания: 1814 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign