Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали Хасан Азис и отец Петър поведоха литийното шествие на Йордановден, качени на емтелбе, осигурено от Гражданска защита

 07 Януари 2004

Валентин извади кръста от Арда

· Преди ритуала свещеникът кръсти 4-годишния Симеон и пусна бял гълъб, символ на мира и разбирателството

37- годишният Валентин Парасков извади кръста от Арда на Йордановден.
Мъжът пета поредна година участва в ритуала, но сега за първи път успя да извади християнската светиня от водите на родопската река.
12 души се хвърлиха в Арда. Най-малкият е Иван Атанасов, на 14 години, ученик в СОУ “Отец Паисий” в Кърджали. Всички получиха по 20 лв. от църковното настоятелство към храма “Св. Георги” за смелостта си, а щастливецът Валентин, извадил кръста, и 50 лв. от кмета Хасан Азис.
И тази година отец Петър спази традицията на Йордановден да кръщава деца в родопската река. Вчера в лоното на християнската вяра встъпи 4-годишният Симеон.
Младенецът получи като дар по 50 лв. от градоначалника и от шефа на фотостудио “Уникум” Никола Дечевски. Свещеникът му подари Библия.
Бял гълъб литна над реката, пуснат от отец Петър. Това е символ на слизането на Светия Дух над Исус Христос при неговото кръщение в река Йордан и знак на мира и разбирателството в нашия град, заяви свещеникът.
За първи път на Йордановден, на брега на реката свиреше оркестърът на “Нов живот”.
Литийното шествие към Арда започна към 10.30 часа след празничната църковна служба в църквата “Свети Георги”. Заради падналите поройни дъждове през последните дни отец Петър призовава вярващите да не слизат до самата река, а да наблюдават ритуала от моста за квартал “Възрожденци”.
До последния момент не се знаеше дали ще бъде възможно кръстът да бъде хвърлен в реката. Като резервен вариант община Кърджали предложи ритуалът да бъде на басейн “Арпезос”.
Църковното шествие тръгна предвождано, както си му е редът, с биене на дървено клепало. След него деца, облечени в иподяконски одежди, насеха четири хоругви.
Две от тях са дарени на църквата от градоначалника Хасан Азис по време на предизборната му кампания. След тях се движеше ентелбето на Гражданска защита, на което бяха качени кметът Хасан Азис и отец Петър. Зад тях пеша вървяха зам.-областният управител Начо Ковачев, секретарят на областната администрация Георги Колев, лидерът на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.
Да уважат празника бяха дошли бившият кмет Румен Димитров, бившият му зам.-кмет Димчо Михалевски, много граждани.Кметът на Кърджали Хасан Азис:
Участвам в ритуала по хвърлянето на кръста в Арда като кмет на града. Знам, че традицията изисква на този голям християнски празник градоначалникът да присъства. Но съм тук и като човек, който уважава религиозните вярвания на всички хора. Пожелавам на жителите на града да живеят в мир и разбирателство, както са живели досега.

Отец Петър, енорийски свещеник в храма “Св. Георги”:
Още преди 2000 години ангелите благославят на земята мир, между човеците благоволение. Това пожелавам и аз на жителите на Кърджали – на християни, мюсюлмани на всички. Ние живеем в един етнически калабалък и трябва да се уважаваме едни други.

Валентин Парасков:
Щастлив съм, че извадих кръста на Йордановден от Арда. Пет години редовно се хвърлям на този ден в реката, но досега все не успявах. Затова сега съм много радостен.
Пожелавам на всички съграждани здраве, мир и разбирателство.

Иван Атанасов:
За първи път се хвърлям да вадя кръста на Йордановден. Правя го за здраве. Ако го бях извадил, това щеше да ми е най-скъпият подарък за именния ми ден. Не успях, но догодина ще опитам пак. На всички пожелавам много здраве и късмет през тази година.


 Прочитания: 4466 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign