Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Математиците от „Славейков” - сред националните лидери

 17 Април 2012

Младите математици от школата по математика на СОУ „Петко Рачов Славейков” затвърдиха позициите си сред лидерите на националните конференции по математика. Два отличени проекта и четирима поканени ученици за участие в Лятната изследователска школа по математика – това е статистическата равносметка от участието на най-голямото кърджалийско училище в 41-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се състоя от 9 до 12 април в курорта Боровец. За отбелязване е, че с по два отлични проекта са само Софийската математическа гимназия, Пловдивската математическа гимназия и СОУ „Петко Рачов Славейков” - Кърджали.
Ученическата секция на конференцията се проведе в две състезателни сесии – по математика и по информатика и информационни технологии. Съгласно годишния календар на Министерството на образованието, младежта и науката, Ученическата секция се явява едновременно и Национален конкурс за ученически проекти по математика и информатика. Това е най-голямото състезание за годината в България на изследователски разработки на ученици в областта на математиката и информатиката. Стимулът не е малък – победителите получават покани за участие в Националната лятна изследователска школа, разходите от над 650 лева на човек се поемат от Ученическия институт по математика и информатика. Основните спонсори на дейността на УчИМИ в последните години са Фондация Америка за България и Американската фондация за България.
С най-високото отличие в конкурса – грамота за отлично представяне – се завърнаха от конференцията деветокласникът Иван Герганов, представил се с проект „Пресечни точки на диагоналите на правилен многоъгълник”, и единадесетокласничката Джансуа Али с проект „Точката на Микел”. И двамата са поканени за участие в Лятната изследователска школа. Грамота за много добро представяне и покана за участие в Лятната изследователска школа получиха единадесетокласничките Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова с проект „Външни точки на Брокар”. Впечатляващо успешен бе дебютът на деветокласниците Хубен Иванов с проект „Окръжност и подобни триъгълници” и Иван Иванов с темата „Неравенства в триъгълник”. Научен ръководител на нашите ученици е Вълчо Милчев, учител по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков”. На конференцията присъства и директорът на училището Милко Багдасаров, който не пропуска нито една изява на свои ученици във всички области на знанието, изкуството и спорта.
Общо в Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика участваха 118 ученици от 27 училища в 18 града на България. Наградите на отличените и техните научни ръководители връчиха академик Петър Кендеров, президент на международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий” и академик Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика при БАН и председател на Съюза на математиците в България.


На сн. Директорът Милко Багдасаров лично видя високото ниво на своите ученици. Отдясно наляво: Милко Багдасаров, Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова, Иван Герганов, Джансуа Али, Хубен Иванов, Иван Иванов, Вълчо Милчев.


 Прочитания: 1787 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign