Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Наши студенти реставрират и консервират антики в Одрин

 19 Април 2012

Студенти от филиала на Пловдивския университет в Кърджали от специалността български език и история се завърнаха от Тракийския университет в Одрин, където заедно със свои колеги се обучаваха на практика и на теория как се консервират и реставрират паметници на културата. Обмяната на опит се състоя от 12 до 15 април и е част от изпълнението на трансграничния проект „Музеите по поречието на река Арда”, част от който е и кърджалийския музей.
През ръцете на младите реставратори и консерватори от Кърджали, под ръководството на одрински преподаватели и студенти, са преминали предмети от стъкло, дърво, камък, текстил и хартия.
Студентите са посетили забележителности като световния паметник на Юнеско - джамията Селиме и популярния Музей на здравето, където се е провеждало лечение с музика и вода.
„Тракийският университет в Одрин се оказа с много добра база и добри преподаватели, но най ценното бе, че се завързаха изключително ползотворни контакти между българските и турските студенти. Вече има и съвместна страница във Фейсбук”, разказа ръководителят на проекта от българска страна, директорът на музея в Кърджали Павел Петков.
От 10 до 14 май предстои визитата на нашите студенти да бъде върната от турските им колеги, които ще дойдат в Кърджали и на место ще се запознаят с културно-историческите забележителности на региона. Предвидено е гостите от Турция да посетят Перперикон, Татул, Историческия музей, Вила Армира край Ивайловград, а на прибиране към Турция да видят и Александровската гробница.
Вторият модул по проекта „Музеите по поречието на река Арда” включва изложбата на старите икони от 16 век в зала „Конака” в областната управа на Одрин, която ще бъде открита на 28 май. По думите на Павел Петков възможно е това да направят лично министрите на културата на Турция и България. „Много престижна проява и за двете страни и тя е посветена на 100 години от Балканските войни и Освобождението на Кърджали”, каза още директорът на Историческия музей в Кърджали.


 Прочитания: 1719 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign