Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Франкофоните-театрали от Езиковата с „Бронзова маска” на Международен фест

 25 Април 2012

Учениците от френските паралелки към езиковата гимназия „Христо Ботев” в Кърджали получиха престижната бронзова маска на Международния фестивал на Франкофонския театър, проведен в гр.Варна от 18 до 22 април. Етюдът от пиесата на Валери Петров „Честна мускетарска”, който те представиха вдъхнови публиката и заслужено получи високата оценка на авторитетното жури. Тя дойде в конкуренция с 19 франкофонски трупи от Европа.
Журито с председател г-н Ришар Лескюр – заместник-председател на Френския културен център в България оцени не само талантливите актьорски превъплъщения на Сузан Ясим, Шениз Юсеин, Веселина Тонков, Мелис Мехмед, Иван Краев, Джунает Сюлейман, Айше Исмаил, а и отличното владеене на френския език.
С хумор и мъничко тъга зазвучаха спомените на тримата мускетари и Д’Артанян за бурния им живот и драматичните битки с кардинал Де Ришельо. Простили се с младостта си, но не и с мечтите и с искрената дружба, мускетарите остават докрай верни на девиза „Един за всички, всички за един”.
Представянето на ботевци впечатли не само със забавния диалог, добрата игра,а и с прекрасната музика и хореография. За добрата подготовка на учениците помогна участието им в проект УСПЕХ, който им осигури възможност под ръководството на Цонка Пашалиева да се упражняват в актьорско майсторство и сами да изготвят костюмите и сценографията на постановката.
Младите таланти изказват своята благодарност и признателност на актьора Атанас Атанасов , помогнал им да открият магията на театъра.
Пътуването и участието в ХІХ Международен фестивал на Франкофонския театър бе спонсорирано от „Пневматика – Серта” АД.


 Прочитания: 1757 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign