Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

ОИЦ Кърджали на среща в Трансграничния изследователски център”Околна среда и здраве”

 15 Август 2012

Областният информационен център Кърджали проведе работна среща в първия за България трансграничен изследователски център”Околна среда и здраве”. Проектът стартира на 01.04.11 година и бе официално открит на 30.07.12 година. Центърът е оборудван със съвременна апаратура за изследване на основните компоненти на околна среда/въздух,почва,води,храни/ както и биологични материали.С преносима апаратура могат да се вземат проби на място в кризисни ситуации.Специалният софтуер дава възможност за обмен на данни от изследванията в реално време между България и Гърция.
„Проектът е много актуален, защото Кърджали е обявен за екологично рисков район. Резултатите ще дадат точна представа за качеството на околната среда и влиянието й върху здравето на хората.” каза ръководителят и директор на РЗИ-Кърджали доц.д-р Жени Стайкова.
Основна цел на проекта е да се повиши качеството на живот в трансграничен район България – Гърция и да се подобри здравният статус на населението чрез осигуряване на постоянен контрол на компонентите на околната среда. Оборудването на центъра е най-модерното в България.
ОИЦ-Кърджали се ангажира със съвместни действия за популяризиране на добрите практики в ЕС , като оценката от гръцка страна е номинацията на проекта за най-успешна практика по трансгранично сътрудничество.
Проектът Трансграничен изследователски център ”Околна среда и здраве” се финансира по ОП ТСГБ. Водещ партньор е РЗИ Кърджали и Лаборатория по хигиена и опазване на околната среда при Медицински факултет към Тракийски университет „Демокрит”-Гърция. Общата стойност на проекта е 1 977 362 евро.
Кърджали се гордее с първият на Балканите съвременно оборудван изследователски център”Околна среда и здраве”.


 Прочитания: 1579 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign