Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отвориха две нови гробници на Перперикон

 15 Август 2012


На Перперикон екипът на проф.Николай Овчаров отвори днес две нови гробни камери, на каквито досега изследователите не са попадали.Оформени са с тухли и каменни плочи.„Най вероятно в тях са погребани духовни лица, насочващ елемент е част от железен кръст, който бе открит вътре”, коментира ученият. Гробовете се намират в некропол до епископската църква.По думите на проф.Овчаров са погребани не само духовни, но и светски лица, има гробове на жени и на деца.
Бяха показани и около 15 нови гроба, разкрити през последните седмици. Сред тях има и погребение на майка с дете. Според проф. Овчаров това е втората Мадона, която излиза на Перперикон.„ Става въпрос за погребение, в което починалата жена заедно с починалото дете са слагани в позата на Богородица с младенеца.Това е особен вид погребение по време на чумна епидемия, така хората се опитвали да омилостивят боговете и злите сили”, обясни професорът. Гробниците са нови и важни щрихи от историята на Перперикон през 13-14 век. Сред интересните находки е и много красива детска гривничка на новородено с изрисувани елементи. До този момент изследователите са разкрили над 120 средновековни гроба.
През този сезон археолозите копаят едни от най-богатите сектори на акропола на Перперикон, където очакват да открият Епископската резиденция от 13-14 век. „Само преди няколко дни попаднахме на част от златното съкровище на епископите на Перперикон – 11 златни и шест сребърни монети, които предизвикаха огромен интерес. Заедно с тези, за които знаем, че преди 20 години са били извадени при иманярски набези, ”колекцията” включва 40-50 златни монети. Става дума за едно от най-големите монетни съкровища през Средновековието”, каза проф. Николай Овчаров. Той съобщи, че заедно с колегите си Даниела Коджаманова и Здравко Димитров обмислят да представят откритите златните монети в Кърджали през октомври за празника на града и 100-годишния юбилей от Освобождението на Източните Родопи. Археологическата експедиция ще продължи до края на септември.На обекта работят над 100 души от околните села и студенти от София и Пловдив.
И днес не спираше потокът от туристи на Скалния град на траките.Имаше групи от Франция, Холандия и Америка.Екип на испанска телевизия бе пристигнал специално, за да заснеме отварянето на двете гробници.


Още снимки
 Прочитания: 1731 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign