Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Байрампаша даде ифтар на 5000 души в Кърджали

 17 Август 2012

За пети път община Байрампаша от Истанбул даде снощи пред стадион „Дружба” благотворителна вечеря -ифтар по повод предстоящия празник Рамазан байрам. Около пет хиляди мюсюлмани и християни се събраха на обща трапеза, съобщи Гюнер Шукри. Програмата е по проекта „Братството не познава граници – Рамазан на Балканите” със съдействието на община Байрампаша. За втора поредна година съорганизатор на проявата е Дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали.
На ритуалната вечеря присъстваха Хюсеин Бюрге, бивш кмет на Байрампаша и инициатор на първия „Конвой на берекета” през 2005 година, сега депутат от Истанбул в турския Меджлис от Партията на справедливостта и развитието, новият генерален турски консул в Пловдив Шенер Джебеджи. Тук бяха Шабанали Ахмед, председател на Висшия Мюсюлмански съвет, районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър Гарена.
Ифтара уважиха зам.-председателят на Движението за права и свободи Рушен Риза, кметът на Джебел и областен лидер на ДПС Бахри Юмер, кметовете на Кърджали и Момчилград – инж. Хасан Азис и Акиф Акиф.
„Тази вечер Кърджали стана столица на Балканите. Тук на една трапеза са мюсюлмани и християни и това ни дава повод отново да сме горди, че сме кърджалийци. Братството не е лека работа. Трябва да го създадеш, а след това да оцелее”, заяви в приветствието си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Енорийския свещеник отец Петър Гарена поздрави присъстващите по случай празничната вечер. „Изправям се пред вас без никакъв грам на притеснение или неудобство. В Кърджали няма българи, няма турци, няма християни, няма мохамедани. Тук всички сме едно”, заяви отец Петър. Той пожела на всички мюсюлмани да продължат да постят до край и с достойнство да посрещнат празника Рамазан.


Още снимки
 Прочитания: 1800 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign