Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Дъждовница – седми празник на терлика

 30 Август 2012


За седми път в Дъждовница ще честват Празник на терлика на 1 септември. Празникът се превърна в устойчива традиция и вече няколко години присъства в националния културен календар на Министерството на културата. Това е празник за местните, но и за хората от другите села в общината, които участват във фестивалния репертоар и също се поздравят с веселото „Честит празник”.
Седмица преди денят на Терлика вече за осма година се провежда международният пленер за художници, поети, фотографи и музиканти „Арт хоризонти”. Гостуващите автори от България и чужбина обичайно показват своите творби и артистични инсталации в деня на празника и те стават част от представянията на „сцената на открито”. Между другите произведения гостуващите художници тази години изработват и монтират указателни табелки в селото с точни разстояния до местни, но и до световни забележителности – с маркировки в разстояния по права линия, измерени с джипиес. Така научаваме, че от Дъждовница до Лувъра в Париж разстоянието е 1951 км по права линия, до Британския музей – 2213 км, а до остров Ливингстън – 14000 км.
Сред гостуващите автори са и група художници от Косово – организатори на ежегоден есенен салон на изкуствата в Прищина. По този повод на 29 август посланикът на Република Косово в България г-н Шпенд Калаба пристигна в Дъждовница да поздрави всички участници в пленера и да пожелае успех на Празника на терлика.
Най-веселата артинсталация, която ще видят гостите на тазгодишния Празник е 3-метрова овца, която ще бъде почетена и от 2 нейни живи посестрими, доведени от селата Скална глава и Пенево, защото в Дъждовница вече овце няма и никой не знае по коя мярка и програма може да започне да ги отглежда. А овцата е нашата връзка с вълната, вълната – с нишката, нишката – с Терлика. На 1 септември стотици цветни нишки ще бъдат прокарани между къщите и дърветата в селото – като символ на 7-мата годишнина на празника, който както винаги ще завърши с традиционен кешкек. Празникът се осъществява от Община Кърджали и Арт движение КРЪГ с любезното съдействие на Мохамед Сали Идриз и фирма „ДЕМАХ” ООД, Себахтин Гьогче, ресторант „Ида”, Альоша Синабов и ресторант „Парадайз”.

Още снимки
 Прочитания: 1920 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign