Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали почете Деня на Съединението – 6 септември

 06 Септември 2012

С кратко тържество кърджалийци почетоха 127-годишнината от Съединението на княжество България с Източна Румелия. Това стана пред паметника на освободителите в градската градина. В тържеството участваха народните представители Цвета Караянчева и Моника Атанасова от ГЕРБ, както и цялото ръководство на младежката структура на партията, народният представител Димчо Михалевски от БСП, областният управител Иванка Таушанова, заместник-кметът на община Кърджали Юсеин Ахмед и секретарят на община Сезгин Бекир, представители на военния клуб, политически партии и обществени организации. От тяхно име бяха поднесени венци и цветя пред паметника на освободителите.
Слово за уникалното, чисто българско събитие, произнесе заместник-кметът на община Кърджали Юсеин Ахмед: „Съединението е един от малките моменти в българската история, когато българинът е дръзнал да отхвърли чуждия диктат и да поеме сам съдбата си в собствените си ръце. В този смисъл Съединението и чисто българско завоевание, без външни подбудители, крепители и защитници. Това е първата категорична заявка за самостоятелно участие на България в модерната история на Европа.
Успехът на Съединението стана възможен заради изключително масовото движение и подкрепа в Южна България и ясно изразената политическа воля на всички политически партии и организации да не допуснат ново разединение на българската нация
Първият и най-голям урок от Съединението е, че майка България винаги е успявала, когато е била единна. Когато всички са загърбили политически пристрастия, партийния егоизъм и лични интереси, защото Съединението е дело на целия народ – от обикновените хора, до правителството и княза”. Това каза пред стотиците кърджалийци заместник-кметът на община Кърджали Юсеин Ахмед.

Още снимки
 Прочитания: 1809 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign