Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Откриха официално зеления символ на Кърджали – парк „Арпезос-Север”

 20 Септември 2012

Стотици кърджалийци присъстваха на официалното откриване на-най-големия парк в България и на Балканите-„Арпезос-Север”. Той е новият зелен символ на Кърджали, изграден на мястото на бившите казарми На церемонията присъстваха областният управител Иванка Таушанова, народният представител Неджми Али, проектантите инж. Ганчо Бакалов и Рая Бакалова, директорът на фирмата-изпълнител Тодор Бояджиев, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, общински съветници и служители, кметове на общини, двамата духовни водачи отец Петър Гарена и мюфтията Бейхан Мехмед.
„Днес записваме още една историческа дата в развитието на Кърджали.След 51 години градът ни има нов парк.Удовлетворен съм и горд от това, че всички ние - общинското ръководство и граждани участваме в изграждането на Кърджали”, каза развълнувано кметът инж.Хасан Азис. Той припомни, че през последните седем години в областния център има и други придобивки, които придават нов европейски облик на града.
„ С изграждането на парка се сбъдна още една мечта на кърджалийци”, изтъкна арх. Ганчо Бакалов.Шефът на фирмата изпълнител Тодор Бояджиев подчерта, че се гордее с участието си в реализирането на този голям проект.
Областният управител Иванка Таушанова поздрави хората с новата придобивка и коментира, че новият парк е пример как парите от еврофондовете могат да се усвояват за обществените нужди.
Парк ”Арпезос- Кърджали”е финансиран по ОП „Регионално развитие” за 8,7 млн. лв. След цялостното завършване с общата си площ от 238 дка той ще бъде най –големият не само в България, но и на Балканите.
Работата по първите 64 дка вече приключи. В Градската градина са изградени алеи, беседки за отдих, зона със седем детски площадки, система от декоративни водни ефекти – фонтани и две каскади, водопад, изкуствено езеро с площ 5 дка. Цялото осветление е със захранване от соларни батерии. За охрана на парка е монтирана система за видеонаблюдение, посетителите имат достъп до безжичен интернет, изграден е и паркинг с 90 места.

Още снимки
 Прочитания: 2180 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign