Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали отбеляза деня на независимостта на България

 22 Септември 2012

104 години след обявяването на България от княз Фердинанд за независима държава, на същия ден когато това е било сторено – 22 септември, днес стотици кърджалийци и гости на града се стекоха в градската градина пред паметника на Освободителите, за да почетат тази паметна дата.
Сред официалните лица бяха народният представител Цвета Караянчева, заместник-кметовете на община Кърджали Елисавета Кехайова и Юсеин Ахмед, секретарят на община Сезгин Бекир и секретарят на областната администрация Кирил Колев.
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Освободителите от кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, народният представител Цвета Караянчева, областния управител Иванка Таушанова, Общинския съвет, омбудсмана на община Кърджали Акив Емин, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите резервисти, Ротари клуб, ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „П.Р. Славейков”, Военен клуб, ОбС на ДПС, други общенствени организации и граждани на Кърджали.
В словото си пред кърджалийци заместник-кмета на общината Елисавета Кехайова каза: „С провъзгласената държавна независимост българите показват, че имат ясен стремеж и политическа воля да бъдат не просто обект, а действен субект на европейската история. С това историческо решение се отхвърлят всякакви ограничения на международния статут на българската държава и в крайна сметка Европа е принудена да признае равноправното членство на нашата страна в голямото семейство на тогавашните европейски държави. Прокламацията на българската независимост слага край на една от най-големите неправди, нанесени от Берлинския договор от 1878 година”.
След словото на заместник-кмета Елисавета Кехайова, гвардейския отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” и мажоретките на СОУ „Отец паисий” изнесоха музикално-танцов спектакъл по музика на възрожденски и народни песни. Така националния празник плавно преля в друг – Деня на музиката в рамките на проекта „Мостът-Кръстопът на култури”

Още снимки
 Прочитания: 2246 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign