Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стотици пяха и танцуваха в Деня на музиката

 22 Септември 2012

Градската градина днес беше огласена от много музика, детска глъч и тук-таме импровизирани танци по алеите. А това никак не бе случайно, защото освен стотиците събрали се да почетат Независимостта на България, днес бе и Ден на музиката, проява в рамките на проекта „Мостът – кръстопът на култури”. Началото бе дадено с изпълнение на детски фолклорен танцов ансамбъл, след което беше обявено и началото на тази иновативна за Кърджали културна проява. Тя бе открита от заместник-кмета на общината Елисавета Кехайова, която след краткото си изказване даде думата на популярния и обичан от зрителя актьор Калин Сърменов. Този път той бе в ролята на представител на Консорциума „Медия Кълчърбридж” ДЗЗД, в който партньори са „Студио Златен век” ЕООД и „П Р Ивент България” ЕООД – организатори на събитието.
На три различни сцени, разположени на различни места в градската градина, можеше да чуят изпълненията на танцови и инструментални състави при дома на културата, ОДК, училища и читалища в община Кърджали, поп изпълнители от столицата и страната.
В алеите на Градската градина бяха разпънати 4 шатри, в които освен, че всеки можеше да демонстрира различни интерпретаторски умения и да покаже различни музикални наклонности, бяха представени и най-различни видове инструменти, някои от които със 100-годишна история. В една от шатрите пък на мултимедия бе показан филм за историята на музиката.
Денят на музиката е събитие от серията културни прояви в рамките на европейския проект „Мостът – кръстопът на култури”, спечелен от Община Кърджали в партньорство с Фондация – „КРЪГ”. Проектът „Мостът – кръстопът на култури” се изпълнява в рамките на ОП „Регионално развитие 2007-2013”, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Държавния бюджет на Република България.
С Ден на музиката започва първия етап от 24-месечния проект. Следващите прояви в рамките на проекта са Деня на приказките следващата събота, Деня на фотографията на 6 октомври. А кулминацията ще бъде на 20 октомври, когато на самия мост ще се проведе уикенд-фестивала „Мостът”.

Още снимки
 Прочитания: 1782 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign