Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Местна и законодателна власт дебатираха за финанси и общински дългове

 24 Септември 2012

В 11 часа днес бе открит Деня на диалога в Кърджали. За пореден път по инициатива на НСОРБ си дадоха среща представителите на местната власт в лицето на общинското ръководство и законодателната представена от депутата от кърджалийски избирателен район в 41 НС Цвета Караянчева.
Темата „Подобряване на средата за развитие за развитие на общините през 2013 г.”, събра в залата на бизнес инкубатора заинтересованите страни, имащи отношение към местните финанси, подготовката на бюджета за 2013 г. и въпроси свързани с водния сектор.
Модератор по първата тема, за промените в законодателството, касаещо местните финанси и свързаните с тях инициативи от страна на общинската администрация, бе кметът инж. Хасан Азис. Той представи по-важните промени засягащи общините в подготвения нов Закон за публичните финанси, който се очаква да влезе в сила през 2014г., след отмяна на двата устройствени закона - за държавния бюджет и общинските бюджети. В изложението си градоначалникът уточни добрите за общините промени в него, промените изискващи преработка и доизясняване, както и неприемливите страни на новия Закон.
След изложението на инж. Азис , председателят на общинския съвет Раиф Мустафа повдигна три въпроса, два от които бяха пряко отправени към народния представител Цвета Караянчева. Те бяха свързани със слабата активност от страна на общинските съветници, с изключение на ДПС, при разясняване на бюджетната рамка сред населението, с дълговете на общините и отношението на правителството към тях, както и с високия процент на съфинансиране при реализиране на проекти по европейски програми. Раиф Мустафа попита депутата Караянчева не е ли възможно държавата да поеме част от задълженията на общините, а при реализирането на европейски проекти съфинансирането също да бъде от страна на държавата.
В отговор народният представител заяви: „ Държавата няма как да поеме част от дълговете на общините, защото самата тя е затруднена финансово да изпълнява своите задължения”. В тази посока г-жа Караянчева препоръча да се работи по новия Закон за публично частното партньорство и да се търсят резерви чрез него. Според нея решението при съфинансирането на европейските проекти не е в поемането му от държавата, а в това „да се залага на по-малки и по-полезни неща”, за да няма трудности от страна на общините при финансирането им.
По повдигнатия въпрос за формиране на дълговете на общините и евентуалната възможност държавата да регулира тези процеси отношение взе и водещия Деня на диалога – кметът инж. Хасан Азис. По думите му дълговете, натрупани от общините, не са дело само на самите общини, но и на действия от страна на държавата като намалена държавна субсидия, например. „Субсидиите по отношение на капиталовите разходи постави общините в позиции да поемат ангажименти към местното население, които не са били предвидени. Като резултат от тези две направления ние отиваме на вариант нулева инвестиционна година”, констатира инж. Азис.
Към народния представител Цвета Караянчева бяха зададени още редица въпроси, за решаването на които бе потърсено съдействие от нея.

Още снимки
 Прочитания: 1483 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign