Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първа ученическа конференция на тема Балканската война се проведе в Кърджали

 24 Септември 2012

С поредица от събития Кърджали посреща 100 годишнината от Балканската война и Освобождението си. Началото бе поставено навръх Деня на независимостта на България - 22.09.2012 г., когато стеклите се от близо и далеч ученици и учители по история се събраха в Кърджали за участие в Национална ученическа конференция на тема „100 години от Балканската война и Освобождението на Кърджали”.
В продължение на три месеца те подготвяха доклади, есета и реферати по темата, а в Кърджали бяха дойдоха най-добрите от всички краища на страната, за да ги представят.
Конференцията бе открита в залата на Бизнес-инкубатора - Кърджали от инициатора на събитието – Димитър Димов, главен учител в училището-домакин СОУ ”Петко Рачов Славейков”. Гости от различни институции изказаха своите приветствия и проследиха част от представянето на докладите. Сред официалните лица бяха началникът на РИО на МОМН Гроздан Колев, началник отдел „Образование” в община Кърджали Нели Попова, директорът на Филиал „Любен Каравелов” на ПУ ”Паисий Хилендарски” проф. д-р Людмил Спасов заедно с пом. директора доц. Дора Щерева, както и директорът на училището-домакин СОУ „Петко Рачов Славейков” г-н Милко Багдасаров.
След официалните приветствия, проф. д-р Людмил Спасов зададе научния тон на конференцията със своя встъпителен доклад на тема „Началото на Балканската война и Освобождението на Кърджали”. След доклада гостите и домакините се отправиха заедно към паметника на освободителите в градската градина, където станаха свидетели на общоградското тържество по случай 22 септември.
Съществената част по представянето на докладите на научната конференция се проведе същият ден следобед в Актовата зала на СОУ„Петко Рачов Славейков”. Началото на трите работни сесии бе поставено от преподавателя по методика на обучение по история доц. Димитър Арнаудов от Филиал „Любен Каравелов”.
Всеки един от участниците имаше 10 минути, за да представи своята разработка.
Докладите бяха с различна насоченост, но всички отговаряха на зададената тема „100 години от Балканската война и Освобождението на Кърджали”. Неотлъчно до учениците от Кюстендил, Карлово, Русе, Сливен, Ивайловград, Черноочене, Хасково и др. бяха младите историци на СОУ„Петко Рачов Славейков” от Школата по история. Сред участниците в конференцията имаше представители на кърджалийски училища - ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Отец Паисий”, ПГС „Христо Смирненски”, както и от училището-домакин СОУ „П. Р. Славейков”.
По време на работната сесии бяха представени теми свързани както с конкретни личности и легендарни битки, така и безсмъртни творби посветени на епопеята. Младите хора бяха потърсили и своята отправна точка към събитията от 1912 година, а именно как може да се пренесе паметта за онези дни в бъдеще. Адмирации получиха и участниците от Кюстендил и Карлово, които бяха работили върху теми пряко свързани с Кърджали, освобождението му и ролята на ген. Делов.
Високото ниво на Конференцията предопредели превръщането й в традиция занапред. Амбицията на организаторите е свързана с включване в следващите издания на участници и от други държави, форумът да се превърне в международен.


 Прочитания: 1716 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign