Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кръгла маса за биоземеделието се проведе в Кърджали

 28 Септември 2012

В рамките на Седмия Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” днес в Бизнесинкубатора се провежда Кръгла маса на тема „Екоземеделието в България и опитът на Източните Родопи”. Нейни организатори са Европейска комисия, фондация „Европейски екологичен фестивал“ и община Кърджали.
Форумът бе открит от домакина в лицето на заместник-кмета на общината Елисавета Кехайова. Пред присъстващите тя подчерта важността на биоземеделието като отрасъл в земеделските ни стопанства и пожела на всички ползотворна работа.
По време на форума за държавната политика за развитие на екологичното земеделие говори експертът в Дирекция „Растиеневъдство” в МЗХ Нели Вълева. По темата свой доклад изнесе и доц. д-р Тотка Митова, Директор на Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н. Пушкаров”, гр. София.
В своя доклад пред присъстващите Генади Кондарев – координатор на кампанията "Еврофондове и чиста енергия" към Екологично сдружение "За Земята“, член на Международната екологична мрежа CEE Bankwatch Network, постави проблеми, свързани с глобалната търговия срещу локалното производство, ГМО срещу БИО.
Професорите д-р Канан Кузучу и д-р фатих Кузучу от университета в Чанкале, Република Турция изнесоха презентация на тема „Биологично земеделие в Турция: Казус на Чанаккале Регион”. Двамата изостриха вниманието на присъстващите към органичното земеделие и методиките, чрез които получената продукция може да бъде запазвана по-дълго време пред тя да се изнесе на пазара.
Други лектори по теми свързани с биоземеделието бяха също доц. д-р Владислав Попов, директор на Агроекологичен център при Аграрен университет, гр. Пловдив, доц. д-р Стайка Лалева, Директор на Земеделски институт, гр. Стара Загора, доц. д-р Мариана Иванова, зам.-ректор на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, гр. Пловдив
Модератори на форума са доц. д-р Дора Янчева, председател на СУБ-Кърджали и Директор на ОСЗ-Кърджали, и доц. д-р Васко Василев, председател на УС на Сдружение „Академия БГ”–Кърджали, зам.-ректор на Висше училище по агро-бизнес и развитие на регионите.


 Прочитания: 1927 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign