Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

1112 млади математици от Южна България „кръстосаха” задачи в Кърджали

 19 Ноември 2012

1112 ученици от всички общини на област Кърджали, както и голям брой от различни училища на Хасково, Димитровград, Свиленград, Пловдив и Сливен взеха участие в 12-тия областен математически турнир. Състезанието е за ученици от 3 до 12 клас и се проведе, в събота 17 ноември, в СОУ „П.Р. Славейков” за учениците от 3 до 11 клас и в СОУ „Отец Паисий”- за учениците от 12 клас.
Задачите за състезанието бяха подготвени от екип, под ръководството на проф. Сава Гроздев от БАН. Журито на турнира бе под ръководството на проф. Васил Милушев - ФМИ на ПУ.
От 15,00 часа в събота се проведе и официалното награждаване на победителите от турнира. За участниците във всеки клас класирани на първо, второ и трето място имаше осигурени грамоти, медали и предметни награди.
Най-добрите математици от пети и шести клас ги получиха от експерта от общинска администрация Кърджали Нели Попова.
След края на турнира стана ясно, че 23 участници от 12 клас, са набрали съответен брой точки и са получили отлична оценка за прием в четирите специалности на ФМИ към ПУ „Паисий Хилендарски” », ТУ- Габрово, както и за специалностите „Стопанско управление” и „Туризъм” на филиал «Любен Каравелов» на ПУ «П.Хилендарски»в град Кърджали.
Шестима от тях са възпитаници на ГПЧЕ «Христо Ботев» Кърджали, а един на СОУ «Отец Паисий» Кърджали.
За първи път в дванадесетгодишната история на турнира трима дванадесетокласници станаха носители на купата най-добър випускник за област Кърджали. И тримата са възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали и това са Валентин Йорданов Парков, Владислав Димитров Дунгов и Димитър Георгиев Ташев. Турнирът бе закрит с концерт, подготвен от ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „П. Р. Славейков гр. Кърджали.
Областният математически турнир вече се превърна в традиция за Кърджали. Той се организира от Регионален инспектират по образованието-Кърджали, Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски” и Съюз на математиците в България - секция Кърджали, а председател на организационния комитет е кметът на община Кърджали- инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 2204 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign