Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Две шестици за „Славейков” на Националната конференция по математика

 22 Януари 2013

СОУ „Петко Рачов Славейков” се нареди в челната тройка на Националната конференция по математика, която се състоя от 18 до 20 януари в Габрово. Учениците от школата по математика с ръководител Вълчо Милчев защитиха на високо ниво своите проекти пред жури от БАН.
Общо 7 проекта са победители с най-високата награда, която се дава на тази конференция – грамота за отлично представяне: 4 от Софийска математическа гимназия, 2 от СОУ „Петко Рачов Славейков” – Кърджали, и 1 от Образцова математическа гимназия – Пловдив.
Грамоти за отлично представяне спечелиха нашите дванадесетокласнички Джансуа Али с проект по геометрия на тема „Триади на Микел”, Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова с проект „Точки, чиито педални триъгълници са подобни на даден триъгълник”. Стана ясно, че вече пет университета /сред които Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”/ им признават конкурсна оценка по математика отличен 6,00, което на практика означава, че нашите ученички са пред избор чия оферта да предпочетат.
Успехът осигури покани за трите да се включат в ученическата секция на Пролетната конференция на на Съюза на математиците в България през април на разноски на Ученическия институт по математика и информатика при БАН. С положителни рецензии и защита без грешка се представиха десетокласниците Иван Герганов с проект по комбинаторика „Турнири и математика”, Хубен Иванов и Николай Атанасов с „Ортодиагонални четириъгълници” и Иван Иванов с „Векторни бази в равнината”. Те получиха грамоти за много добро представяне.
Общо 54 проекта на 77 ученика от 13 града в България се състезаваха на 13-та Национална конференция на Ученическия институт по математика и информатика към БАН.

Още снимки
 Прочитания: 2043 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign