Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дъждовница между традицията и иновациите

 09 Септември 2013

За осми път Дъждовница посрещна своя оригинален празник на терлика заедно с гости и приятели. Кметове и общински съветници почетоха празника, а кметът инж. Хасан Азис поздрави организаторите и жителите на селото за успешния културен модел, който заедно създават – активно да се отварят към света, използвайки традицията за иновативни идеи.
Прекрасните музиканти и певици от Ансамбъла за турска народна музика към сдружение „Букет” откриха програмата. Те бяха последвани от състави от читалище „Изгрев”, с. Енчец и деца от Дъждовница със собствен изпълнителски проект. Рок музиканти от Кърджали и Light vocal group от Радомир изпълниха авторски парчета пред присъстващите. Две инсталации от терлици бяха създадени специално за празника от Гюлсевер Юсеин от с. Рани лист и Нера Юсеин от Кърджали, а картини от последния ни международен пленер красяха откритите пространства в селото. Гостите разгледаха атрактивната скулптурна композиция „Камъкът на Сизиф” – символ на упорството на древногръцкия герой, и се почерпиха с кешкек.
В търсене на обновяващия се културно-туристически профил на празника, Арткъщата покани на импровизиран рок фестивал дарк уейв групи и изпълнители от София, Радомир, Варна, Хасково и Кърджали. Музикалният маратон през цялата празнична нощ огласяваше в радиус от няколко км и околните села.
Организаторите на празника бяха поздравени от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис, от г-н Руси Иванов, генерален директор на Генерална дирекция „Европейски въпроси“ в Министерството на външните работи, който беше сред гостите, и от най-старите жители на Дъждовница.

Още снимки
 Прочитания: 1938 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign