Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първият училищен звънец удари! Открихме учебната 2013/2014 година

 16 Септември 2013

22 учебни заведения в община Кърджали отвориха днес врати за започването на новата учебна година. Развълнуваните първокласници – 690 на брой през тази учебна година, получиха книжка с лично послание от кмета на община Кърджали и негов подпис, като част от инициативата „На училище с усмивка”. Това става за девета поредна година. Тази година първокласниците са с 13 повече от миналата. По данни на директорите за учебната 2013/2014 година в община Кърджали учениците са 6800 или с 285 по-малко от предходната учебна година.

Децата на пет години, обхванати в целодневна форма на обучение са 590, а 500 са шестгодишните, които ще посещават подготвителни групи в детските градини. 112 са пък тези, обхванати в подготвителни групи в учебните заведения от общината.

Вече са ясни и параметрите за дофинансиране на поднормативните и слети паралелки. Те бяха гласувани на последното заседание на Общински съвет Кърджали, проведено на 4 септември. Дофинансирането е общо за 80 поднормативни и слети паралелки 113 568 лева.

Всички автобусни ученически линии са уточнени и обезпечени.

ххх

За 56-ти път училищния звънец удари за първи път в СОУ „Йордан Йовков”. С много усмивки и празнично настроение започна тържеството по случай първия учебен ден в СОУ „Йордан Йовков”. 71 първолаци за първи път прекрачиха прага на родното училище за учебната 2013/2014 г. Общо 640 ученици влизнаха в класните стаи на школото, като 58 е броят на зрелостниците. В предучилищна възраст пък ще се обучават 20 деца. Те ще учат в напълно обновени и модерно оборудвани класни стаи, модернизирани по проект за средищните училища. Гост на празненството бе кметът инж.Хасан Азис, който поздрави възпитаниците на школото с първия училищен звънец.

„Вярвам, че всички ще съумеем да се справим с предизвикателствата на нашето съвремие, защото знанието, което училището е призвано да съхранява и обогатява, ще ни бъде опора. С много любов и търпение – създавайте, дарявайте и допринасяйте за развитието на българската образователна система. Нека усилията на всички се увенчаят с успех и амбициите ви бъдат възнаградени!” , заяви в словото си инж. Хасан Азис и пожела на учениците неизчерпаема енергия и високи постижения през новата учебна година.
Директорката на школото отдаде заслужено признание към всички, които неуморно са влагали сили, за да надграждат знанията на учениците, избрали да се обучават в СОУ „Й.Йовков”.

ххх

За 100-тен път в историята си, точно в 9,00 часа бе открита новата учебна в най-старото училище в област Кърджали – СОУ „Отец Паисий”. Училищният двор се напълни отново с усмихнати школници, учители, родители, нетърпеливи и малко притеснени първокласници. Десетките букети с цветя неусетно преминаваха от ръцете на учениците в тези на техните учители, а преминаващите в горна степен търсеха новите си преподаватели в очакване да разберат кои и какви ще бъдат те.
По традиция началото на тържеството бе дадено от директора на училището Златко Атанасов. Ученици, учители и родители бяха поздравени и от областният управител Бисер Николов, а поздравителен адрес от името на община Кърджали прочете и зам.-кмета Иван Велев.
Празничната програма продължи с изпълнения на възпитаниците на СОУ „Отец Паисий”.
За поредна година първи в училището влезнаха първокласниците. 120-те малчугани преминаха през символичната шестица и водени от своите първи учителки влезнаха в класните стай.
В СОУ „Отец Паисий” през тази година ще се обучават над 1200 ученика. Пет са паралелките на първокласниците. Школото посрещна възпитаниците си с 16 обновени класни стаи, пет нови компютърни кабинета и нова изложбена зала.
На южната фасадна стена на сградата на училището вече е монтиран и слънчев часовник, изработен по идея на възпитаници на СОУ „Отец Паисий” и реализиран заедно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев" в града.
Предстоят и още множество прояви в учебното заведение през оставащите 54 дни до юбилея, сподели директорът Златко Атанасов. Той припомни, че училището вече стартира редица от тях. Издадена бе издадена бе юбилейна марка, реставриран бе и стенописа „Апостолите на България” във фоаието на школото, бе поставено и началото на паисиевата гора.

ххх

С посрещане на училищното знаме и химна на Република България започна тържеството по случай първия учебен ден в ОУ „П.К Яворов” в Кърджали. 407 ученици от 1 до 8 клас се учат през тази учебна година под професионалното внимание и грижи на 34 учители, а за първи път прекрачиха прага на родното школо 44 първолаци. Гост на тържеството бе експертът в общинската администрация Ани Димитрова. Тя поздрави ученици и учители с откриването на новата учебна година: „С вра в европейското бъдеще и неувяхваща любов към училището, дерзайте към хоризонтите на знанието и прогреса”, каза в обръщението си Ани Димитрова.
Приветствие към ученици и учители направи и директорът на ОУ „П.К.Яворов” Елена Янева. В обръщението си тя се обърна специално към първокласниците: „Мили първокласници, добре дошли във вашия нов дом – училище „П.К. Яворов”. Тук ще се научите не само да четете и пишете, но ще откриете хиляди нови неща за света и за самите вас. А в това пътешествие ще ви водят мили и грижовни учители. Доверете им се! Те ще ви поведат по пътя на знанието”.
Елена Янева поздрави и футболистите на училището – момчетата от 8 А клас, които се класираха на І-во място във „Футболно лято 2013”. Поздравени бяха и момчетата от 5 и 6 клас, които заеха ІV място. „По този начин вие издигате името и престижа на нашето училище”, каза Янева.
„Всяко дете може да успее, стига ние да повярваме в това, но най вече – то самото да повярва в себе си!”, каза още директорът на училището в приветственото си слово.
След това последва музикално-поетична програма, изнесена от възпитаници на ОУ „П.К. Яворов”, в която те показаха своите таланти.

ххх

За 38 път в ПГ по туризъм бе поставено начолото на новата учебна година. Церемонията стартира с издигане на националния трибагреник точно в 10 часа. Приветствия за празника бяха изпратени от проф. д-р Анелия Клисарова – министър на образованието, от инж. Хасан Азис – кмет на община Кърджали и от Гроздан Колев – началник на РИО – Кърджали.
Директорът на гимназията инж. Кръстина Чорбаджийска пожела на златаровци успешна и безпроблемна учебна година и символично отключи вратите на училището. Градусът на емоциите допълнително беше повдигнат от танца на дуото- Исмаил Георгиев от ХІІб клас и Бирджан Раим от VІІІа клас.

Още снимки
 Прочитания: 2196 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign