Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

8-ми Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” 27 – 29 септември, 2013 г., Кърджали

 23 Септември 2013

За трета поредна година община Кърджали ще е домакин на 8-мия Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” за филми и тв програми, посветени на екологията и опазването на околната среда. Фестивалът, който е единствен по рода си в страната, ще се проведе от 27 до 29 септември, 2013 г. в красивия български град в сърцето на Източните Родопи.

Организатори на форума са Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Европейки екологичен фестивал” и община Кърджали.

За осемгодишната си история Европейският екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” се утвърди като традиционен екологичен форум с международно признание и известност, чиято цел е представянето на съвременни продукции на тема екология и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични проблеми. Фестивалът има за цел да поощри създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.

В тазгодишното издание на фестивала участват 70 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуцентски компании и екологични организации от 24 държави (Белгия, Босна и Херцеговина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Иран, Испания, Италия, Китай, Кралство Нидерландия, Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Словакия, Сърбия, Унгария, Финландия, Франция, Швейцария, Япония).

Участниците ще се състезават в пет категории:

• Документални филми
• Научнопопулярни и учебни филми
• Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
• Туристически филми и продукции за опазване на културното и природно наследство
• Видеоклипове и спотове

И тази година Международно жури, съставено от водещи медийни експерти и професионалисти, работещи в областта на екологията, опазването на околната среда и човешкото здраве, ще присъдят Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за „Най-добър балкански филм” на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.За фондация “Европейски екологичен фестивал”:

Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
От 2008 г. фондацията организира и Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София” с прожекции на най-добрите и наградени филми от фестивалните издания и дебати по актуални екологични проблеми. Инициативата се провежда съвместно с Представителството на ЕК в България и стартира поради големия интерес от страна на софийската публика.
Работата на фондацията е свързана и с провеждането на редица екологични прояви и инициативи с широк диапазон на участие от страна на най-отговорни държавни и общински български институции, академични заведения и центрове, университети, екологични и правозащитни организации, водещи експерти в областта на екологията и медицината, електронни и печатни медии.


 Прочитания: 1571 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign