Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Плащаме местни данъци и такси по интернет чрез системата ИЗИПЕЙ

 27 Септември 2013

На пресконференцията днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис представи новата придобивка на общинската администрация, която ще улесни максимално гражданите при плащането на местните данъци и такси. Това е системата ИЗИПЕЙ, благодарение на която всеки жител на общината, независимо къде се намира по света, може да си плати местните данъци и такси. Или както каза инж. Азис условието е да има компютър и интернет под ръка.
Заедно с кмета, по време на представянето на системата, тук бяха и изпълнителният директор на ИЗИПЕЙ Георги Маринов, Силвия Групчева – директор „Международна търговска дейност”, както и Мурат Дал – директор на турската банка „Актиф”.
Повече подробности за системата и какви улеснения тя дава за гражданите, обясни изпълнителният директор на ИП ИЗИПЕЙ Георги Маринов. От думите му стана ясно, че всяка една такса на клиентите струва до 0,40 лв. за транзакция. Когато се плаща в брой на каса разходите са по-големи – от 1 до 5 лева.
В рамките на Кърджали ИЗИПЕЙ има 17 каси, а на България над 60 общини работят по този начин включително и столична община.
За в бъдеще се планират нови услуги чрез ИЗИПЕЙ като плащане на малки такси от 3-5 лева за различни документи, които общината издава.
В Турция има подобна на ИЗИПЕЙ мрежа с 14 000 офиса. От три месеца работейки заедно ние осъществяваме всички тези плащания и директни пари в брой от Турция за България и обратно. Това става с цени в пъти по-ниски от познатите стандартни цени досега.
Повече от 50 са извършените плащания на местни данъци и такси чрез новата електронна услуга на община Кърджали за месец. Това съобщиха още пред журналисти кметът инж.Хасан Азис и изпълнителният директор на ИЗИПЕЙ Георги Маринов.
Инж. Азис допълни, че постъпилите парични средства до момента надхвърлят 2 200 лева, но ефективност от нововъведението можело да се отчете поне след 6 месеца. Идеята на общинското ръководство е по този начин да бъда улеснени в плащанията жителите на общината, които към този момент живеят зад граница или във вътрешността на страната.
По време на пресконференцията бе демонстрирано и как чрез системата ИЗИПЕЙ всеки може да провери размера на данъците си и съответно да ги плати. Това предимство изтъкна и изпълнителния директор на банка „Акиф”, който каза, че банката използва подобна на ИЗИПЕЙ система и много скоро граждани и на Турция, имащи имоти тук, ще могат да плащат своите местни данъци и такси по електронен път.

Още снимки
 Прочитания: 2136 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign