Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

6 млн. и 660 хил. лв. са постъпленията в общинската хазна до края на октомври

 06 Ноември 2013


85 % събираемост на местни данъци и такси от планираните 7 млн. 940 хил.лв. отчита община Кърджали към 31 октомври 2013г. За 10-те месеца на годината постъпленията в хазната са 6 млн. и 660 хил.лв. От тях 186 хил. лв.са от патентен данък, 1 млн. 371 хиляди от данък недвижимо имущество, а от данък МПС - 1 млн. 135 хил. лв. Най-много са постъпленията от данък битови отпадъци -3 млн. 032 хил.лв.Още 916 хил. лв.са внесени от данък придобиване на имущество. Най –малко са постъпленията от туристически данък - 21 хил.лв.
„В сравнение със същия период на м. г. събираемостта е по –голяма. Надяваме се с издължаване на част от държавните институции –болница, МВР, пожарна и др. до края на годината изпълнението на приходите да надхвърли 90 на сто”, прогнозира зам.-кметът Иван Велев.
По думите му по –добрата събираемост се дължи на увеличените услуги, които общината е предоставила през 2013 г. на гражданите. От една страна това за възможностите данъкоплатците да плащат на различни места, от друга – по-строгата дисциплина относно уведомяването на юридическите и на физическите лица за просрочените им задължения. От месец август е въведена и новата придобивка за максимално улеснение на гражданите при плащането на местните данъци и такси. Това е системата ИЗИПЕЙ, благодарение на която всеки жител на общината, независимо къде се намира по света, може да си плати местните данъци и такси. Въведена е и ИПЕЙ система за плащане чрез интернет.
„Общината отчита затрудненията при издължаване на налозите заради икономическата криза, затова винаги е демонстрирала разбиране и към гражданите, и към бизнеса, поради което не пристъпва към принудително събиране на просрочените задължения”, подчерта Велев. В тази връзка той припомни, че преди два месеца общинското ръководство е инициирало среща с работодателски организации в Кърджали.„На нея местните фирми бяха уведомени какви данъци дължат на общината, но в същото време бе заявено, че всички средства, които постъпят в общинската хазна ще бъдат върнати веднага към тях, за да се развива местния бизнес”, обясни зам. –кметът на община Кърджали. Прочитания: 1432 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign