Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Министър-председателят Пламен Орешарски се срещна с кметовете на общини в областта

 08 Ноември 2013

Близо 2 часа продължи днешната среща между министър-председателя Пламен Орешарски и негови министри, и кметовете на общини в област Кърджали. Той бе посрещнат от стотици поддръжници на правителството на входа на областната администрация. В срещата участваха още министърът на земеделието проф. Димитър Греков, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на околната среда Искра Михайлова и зам.министърът на културата Велислава Кръстева, депутати от ДПС и БСП от област Кърджали..
„За това че премиерът идва в Кърджали заедно с част от правителството означава две неща: на първо място правителството изпълнява това което бе казано в началото на мандата за балансирано и устойчиво регионално развитие. Тяхното присъствие е форма за подкрепа на местната власт. На подкрепата, която чувстваме ние, отвръщаме с подкрепа.”, каза след срещата кметът инж. Хасан Азис. По думите му градоначалниците са поставили редица въпроси, един от които свързан доизграждане на депото с отпадъци, който вече е екологичен проблем за Кърджали и региона. Очакваме разрешаването му да се превърне приоритет на държавата.
„Не мога да не кажа, че ние бяхме лошите кметове на наказаните общини –през последните четири години се направи всичко възможно да се направи един дисбаланс. Нашето най –голямо искане е да се възстанови баланса между отделните региони и разбира се между отделните общини”, подчерта инж. Азис. Той изтъкна, че през последните 4 години общините в Кърджалийско са изпълнявали своите задължения единствено използвайки местни ресурси и нулева инвестиция от страна на държавата.
От своя страна премиерът Орешарски се ангажира с подобряване и балансиране на отношенията между местната и централната власт. Той се ангажира фискалната децентрализация да продължи „не само в следващата година, но и в рамките на целия мандат с убедеността, че кметовете и местните власти могат значително по-добре да идентифицират проблемите на хората по места”. Според министър-председателя в бюджета за следващата година има достатъчно сигнали за вниманието, което се отделя на местната власт. По думите на Орешарски в началото на следващата година в Съвета по децентрализация ще продължи да се изгражда т.нар. пътна карта, указваща накъде ще върви децентрализацията в следващи периоди.

Още снимки
 Прочитания: 1586 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign