Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

НПО проведе дискусия за състоянието на училищните тоалетни в ОУ „П.К.Яворов”

 19 Ноември 2013

Състоянието на училищните тоалетни бе тема на дискусия, организирана днес от Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава”, част от Националната мрежа за децата, в ОУ „П.К. Яворов”. Тя се проведе за трета поредна година в страната, а в училището за първи път със съдействието на директора на учебното заведение Елена Янева. Г-жа Янева сподели,че подобен тип прояви в посока приучване към правилни навици подрастващите и вслушване в мнението им по актуални теми от училищния живот са важни.
Този път разговорът бе с основен акцент „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни” и свързано ли е лошото им състояние със сериозни рискове за здравето на децата,
В рамките на проведената инициатива в ОУ „П.К.Яворов” учениците видяха презентация по темата. Те коментираха състоянието на санитарните възли в тяхното учебно заведение, където е извършен ремонт, има течаща топла и студена вода и сапун. Децата бяха категорични обаче, че в голяма степен лошото състояние на тоалетните се дължи на неспазване на хигиенни изисквания сред съучениците им. В непринуден разговор те споделиха, че не им е приятно, когато тоалетните са мръсни и това доста често ги отказва да ги посещават.
Подобни отговори са дадени и в проучване, извършено от Националната мрежа за децата сред 700 родители в страната. 62.5 на сто посочват, че тоалетните в училището на детето им са мръсни и в тях няма тоалетна хартия и сапун. Данните изнесе Росица Средкова, председател на Сдружение „Инициатива за развитие- Кърджали решава”, което е член на Националната мрежа на децата. Тя съобщи, че Мрежата настоява за приемането на наредба от страна на Министерство на здравеопазването, която да въвежда стандарт за училищните тоалетни и за отпускане на средства, които да бъдат използвани за техния ремонт и поддръжка.

Още снимки
 Прочитания: 1479 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign