Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Антон Чолаков за четвърта поредна година извади Богоявленския кръст

 06 Януари 2014

72-ма млади мъже се хвърлиха в студените води на Арда в надпревара да извадят Богоявленския кръст днес. Пръв до него достигна за четвърта поредна година Антон Чолаков. Той е последна година в Националната спортна академия, специалност „водна топка”. Той получи като награда 100 лева от името на кмета инж. Хасан Азис, а отец Петър Гарена раздаде на всички участници в надпреварата по 20 лева.
И тази година на Богоявление той и градоначалникът бяха подготвили изненада за кърджалийци. Литийното шествие след Богоявленската света литургия беше поведено от две двугърби камили, родом от Киргизстан. Те се казват Емир и Султан, собственост са на Цирк Колозеум” и са съответно на 7 и 8-години - бебешка възраст според техните водачи. Лично кмета на Кърджали Хасан Азис ги е осигурил за тазгодишния Богоявленски празник.
В литийното шествие се включиха областният управител Бисер Николов, заместник-кметът Иван Велев и народният представител Милко Багдасаров.
Запитан за общото между Кърджали и камилите, отец Петър припомни, че в началото на миналия век камилските кервани са били основно средство за превоз и търговия на и от пазарите на Бяло море.
„Камилата е символ на търпимостта и издръжливостта. Но тяхното търпение и издръжливост са нищо с тези на българския народ, който вече 20 години му се налага да търпи преходи и разни други постановки. Да даде господ на българския народ освен търпение и издръжливост, и край на страданията му”, пожела енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Още снимки
 Прочитания: 1425 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign