Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След 75 години носталгия-отново в Кърджали

 17 Януари 2014

По инициатива на Ротари клуб Кърджали и Ротари Клуб Едирне проф. Мустафа Аслъер, който е роден в с. Чатак, Кобиляне, Кърджалийско през 1926 г. и се изселва със семейството си през 1939 г., се завръща в родното си място с изложба „Мир”. Домакин на събитието е Община Кърджали и лично кметът инж. Хасан Азис, а партньор е и Арт движение Кръг. Двата Ротари клуба са съорганизатори на редица съвместни проекти от 2000 г. насам, но това е първата инициатива, насочена към промотиране на автор с международно признание, роден в Кърджалийско. Проф. Аслъер, който е един от най-известните експериментатори в литографията не само в Турция, но и в света, и е смятан за пробен камък в тази област на изкуството, ще покаже 40 свои работи във формат 30 х 40 см, които са гостували в някои от най-известните галерии в Европа и Азия. Той често представя Турция в международните биеналета и изложби на гравюри, графика и оригинална литография, има повече от 50 участия в целия свят. В изкуството и в изследователската си дейност той анализира, представя и въвежда техники от преди няколко века в съвременна интерпретация, както отбелязват медиите и световните енциклопедии.
„Мир” се открива на 19 януари (неделя) от 14.00 ч. в Арт галерия Кръг и ще остане в Кърджали до 26 януари. На откриването ще присъстват Президентката на Ротари клуб Едирне г-жа Гюзин Джиравоглу и гуверньорът на Дистрикт 2420 Турция г-н Халюк Усой, гуверньорът на Дистрикт 2482 България д-р Валентин Стоянов и президентът на Ротари клуб Кърджали г-н Гавраил Гавраилов, както и членове на двата клуба. Очакват се гости от консулствата в Пловдив и Одрин, колеги и родственици на автора. В родния Чатак по повод пристигането на проф. Аслъер ще се състои празнична родова среща на 18 януари (събота).
С гостуването си в Кърджали след 75 години носталгия проф. Мустафа Аслъер не само се стреми да се доближи до напуснатото от някогашното 13-годишно момче родно място, но и да допринесе за мира и разбирателството – най-красивите идеали на съвременния свят.

Още снимки
 Прочитания: 1488 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign