Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Местният парламент предписа мерки срещу изтичане на средства от приходите на АК „Перперикон”

 23 Януари 2014

Община Кърджали предприе стъпки за затягане на режима на туристическите и обслужващи дейности, извършвани на археологическия комплекс Перперикон. Общинските съветници днес одобриха редица мерки, изработени от общинската администрация. Днес те бяха единодушно приети от местните парламентаристи на заседанието на Общинския съвет.
Мерките се налагат след като на предишна сесия бе отчетено, че приходите от такси за билети, екскурзоводи и тоалетна не съответстват на броя на посещенията на скалния град на траките, регистрирани през 2013 година. Появиха се и съмнения за източване на средства от мними екскурзоводи, както и съмнения за злоупотреба с приходите от билети.
Според общинския съветник от БСП Георги Кючуков голяма част от туристическите такси на Перперикон влиза не в общинската хазна на Кърджали, а в частни джобове.
„Мисля, че от тук нататък мерките трябва да бъдат категорични, защото Перперикон не е това което е бил в началото. Перперикон е място където община Кърджали е изразходвала вече много инвестиции, Перперикон изглежда по напълно европейски начин и не само това. Перперикон попадна в една енциклопедия която представя 51 световни чудеса-страната ни е представена с Перперикон”, заяви на днешната сесия Георги Кючуков.
Днес общинските съветници гласуваха редица мерки в посока затягане на туристическия режим и контрол върху средствата получавани от Перперикон.
Сред тях са он-лайн наблюдение на пропусквателните устройства и на местата за продажба на билети, ежеседмично или ежемесечно отчитане на събраните средства, разработване на правила за екскурзоводска дейност, която да се извършва след издаване на разрешително от община Кърджали.
Мерките предвиждат и монтирането на 2 бариери в началото на паркинга, чиято цел е да бъде осигурена ефективна охрана на обекта и регулиране на пропусквателния режим на автомобили до подножието на Перперикон.
Общинският съветник Георги Кючуков направи и допълнително предложение. То касае издаването на разрешително за ескурзоводската дейност на АК „Перперикон” . По думите на съветника, издаването на разрешително трябва да се извършва от специална комисия, съставена не само от представители на РИМ и Община Кърджали, но и от по един представител от всички групи съветници в местния парламент плюс независимите общински съветници.
„Моето предложение е кметът да задължи комисията по „Младежки дейности спорт и туризъм” да изработи специални критерии за провеждането на конкурса. Считам че първата мярка, която трябва да заложим и изпълним е да не се позволи на хората, над които тегнат определени съмнения, да продължат да събират входната такса. Това не е предложение да се отнеме правото им на труд, напротив. На Перперикон има редици други дейности, където те могат да упражняват правото си на труд, но от гледна точка на това какво предизвиква нашата дискусия днес, мисля, че събирачите на входна такса трябва да бъдат други”, коментира още Георги Кючуков.
Съветниците приеха единодушно предложенията на Кючюков, след което гласуваха и предложените от община Кърджали мерки с допълненията на Кючюков и ги приеха отново с пълно единодушие.


 Прочитания: 1390 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign